N. V. | 19. 9. 2023, 08:13

Zakaj je moral umreti novorojenček? Znane prve grozljive podrobnosti smrti, ki je pretresla Slovenijo

Profimedia

Žalostni dogodek, ki buri duhove.

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo smrt novorojenčka, do katere naj bi pred nekaj dnevi prišlo med porodom na domu, smo poročali. Bodoča mama se je za porod na domu odločila sama, pri porodu pa naj bi bila prisotna spremljevalka oziroma porodna dula, ki je tudi izobražena babica.

Babica in mati otroka naj bi, potem ko sta ugotovili, da je mrtev, truplo celo pokopali, 24ur poroča o grozljivih podrobnostih. Policija uradnih izjav zaenkrat še ne daje, saj je v teku kriminalistična preiskava.

Porod na domu

So pa ob novicah o smrtih otrok pri rojevanju doma na nogah tudi pediatri. Enega do dva taka novorojenca na mesec obravnavajo na pediatrični kliniki zaradi najrazličnejših zapletov. "Pomanjkanje kisika pri porodu, poškodbe, krvavitve, anemije, dihalne stiske in okužbe," našteva specialistka pediatrije Aneta Soltirovska Šalamon.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Porodničarji še opozarjajo, da pri porodu doma nikakor niso dovolj le dule, ki za podporo nosečnici računajo tudi do 800 evrov. Dula ni strokovno usposobljena oseba za vodenje poroda, pravijo strokovnjaki.

Ženskam polagajo na srce, da je najbolj varen porod tisti v porodnišnici. Porod doma ženskam odsvetujejo. Kljub smrtim, ki se dogajajo pri porodih doma, pa ni zakona, ki bi porodnici prepovedoval takšno odločitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.