24. 11. 2023, 11:39 | Vir: STA

Slovenec iz Švice nezakonito odpeljal svoja otroka (mati še vedno ne ve, kje sta otroka)

Profimedia

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovljeno sojenje moškemu, obtoženemu, da je konec leta 2020 iz Švice nezakonito odpeljal svoja otroka, za katera je skrbništvo imela njuna mati. Po skoraj treh letih mati še vedno ne ve, kje sta otroka, saj z njima nima nobenega stika.

Obtoženi je bil lani obsojen, da je decembra leta 2020 iz Švice nezakonito odpeljal svoja mladoletna otroka. Švicarsko sodišče je skrbništvo namreč dodelilo izključno njuni materi. Dobil je pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let ter posebnim pogojem, da mora v mesecu po pravnomočnosti sodbe otroka vrniti, sicer bo moral v zapor, poročajo Delo, Dnevnik, Slovenske novice in Žurnal24.

Višji sodniki so sodbo nato razveljavili in odredili novo sojenje, kljub temu, da so menili, da je bil očetu nezakonit odvzem otrok dokazan. Po mnenju višjega sodišča bi morali pred izrekom kazenske sankcije in morebitnim posebnim pogojem namreč bolj razčistiti, kakšne so zdaj razmere pri materi otrok.

Na začetku drugega sojenja v četrtek je sodišče z glavne obravnave izključilo javnost, in sicer zaradi varstva osebnega in družinskega življenja mladoletnih oškodovancev in priče. Obtoženi je sprva napovedal, da bo, v primeru, da dvorano zapustijo mediji, tudi on odšel, a je v sodni dvorani naposled ostal, a po neuradnih informacijah časnika Delo zagovora ni podal, saj je zahteval, da mu sodi senat.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Še zdaj ni jasno, kje sta otroka

Po navedbah časnika Dnevnik obtoženi še vedno noče povedati, kje sta otroka, vztraja pa, da ju je "odpeljal iz nevarnega okolja" in da so skrbništvo materi dodelili, ne da bi njega kaj vprašali. Njegova nekdanja partnerica se je v Švici z otrokoma zatekla v varno hišo in trdila, da je bil obtoženi do nje nasilen, kar obtoženi zanika. Otroka pa je iz Švice v Zagorje odpeljal po enem od dogovorjenih srečanj, medtem ko sta živela pri rejniški družini.

Dnevnik v povzetku obtožnice navaja, da naj bi obtoženi uslužbenki centra za socialno delo tudi zagrozil, da je v primeru izročitve otrok pripravljen streljati na vse, ki bodo v postopku sodelovali. Po telefonu pa naj bi ministrstvu za delo napovedal teroristični napad. Obtožen je bil tudi, da je med aretacijo napadel policiste specialne enote, vendar so ga tega že pravnomočno oprostili.

Obtoženemu so poskušali začeti soditi že junija letos, a se je obramba že takrat uprla predlogu tožilke za izključitev javnosti zaradi zaščite osebnega in družinskega življenja otrok in matere. Obtoženi je zahteval prisotnost novinarjev, predlagal je tudi izločitev sodnice in tožilke.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel