6. 7. 2022, 10:32 | Vir: STA

Strelca s parade v Chicagu obtožili sedmih naklepnih umorov: grozi mu dosmrtni zapor

Profimedia
Strelca s parade v Chicagu obtožili sedmih naklepnih umorov: grozi mu dosmrtni zapor (foto: Profimedia)

V ZDA žalujejo za sedmimi žrtvami torkovega strelskega napada v Highland Parku v Chicagu. Medtem pa je tožilstvo proti 21-letnemu Robertu Crimu, ki je streljal na parado ob dnevu neodvisnosti, vložilo prvo obtožnico.

Tožilec okrožja Lake v ameriški zvezni državi Illinois Eric Rinehart je v torek sporočil, da so 21-letnega Roberta Crima, ki je v ponedeljek iz polavtomatske puške streljal na parado ob dnevu neodvisnosti v Highland Parku blizu Chicaga, obtožili sedmih naklepnih umorov, v prihodnje pa bodo obtožnici dodali še več točk.

V Illinoisu ni smrtne kazni in Crimu v najslabšem primeru grozi, da bo ostal zaprt do konca življenja.

Policija je v torek zvečer sporočila, da je v množico na paradi s strehe trgovine izstrelil več kot 70 nabojev iz polavtomatske puške, ki jo je kupil zakonito skupaj s še štirimi kosi orožja.

Strelec stari znanec policije 

Orožje so zaplenili na domu njegovega očeta, lastnika trgovine in županskega kandidata Highland Parka leta 2019 Boba Crima.

Policija je tudi priznala, da je morala leta 2019 dvakrat posredovati na domu obtoženca, in sicer prvič, ko je ta grozil s samomorom, in drugič, ko so družinski člani poklicali policijo, ker je grozil, da bo vse pobil.

Takrat strelnega orožja niso našli, zaplenili pa so 16 nožev in meč. Crimo je potem decembra 2019 z očetovim soglasjem zaprosil za dovoljenje za nakup orožja.

Crimo je na paradi v ponedeljek ubil šest ljudi, ena oseba pa je za posledicami ran umrla v torek. Napad je po besedah policije načrtoval več tednov, motiv pa še vedno ni znan.

Poškodovanih več kot 30 ljudi

V napadu je bilo ranjenih ali poškodovanih več kot 30 ljudi, nekateri med begom s prizorišča zločina, od koder je Crimo pobegnil preoblečen v žensko. V bolnišnicah se še zdravi devet ljudi starih od 14 do 70 let.

Highland Park je premožno mesto s 30.000 prebivalci, kjer povprečni letni dohodek na prebivalca znaša 90.000 dolarjev, kar je približno 87.000 evrov. 

V Highland Parku so leta 2013 prepovedali polavtomatske puške. Orožarski lobi je vložil tožbo skupaj z lokalnim zdravnikom, vendar pa je ta obstala pred vrhovnim sodiščem, ki ni hotelo posredovati.

V Illinoisu se sicer nakup orožja lahko prepove obsojenim za kazniva dejanja, odvisnikom od mamil ali osebam z duševnimi motnjami. Illinois ima poseben zakon, po katerem lahko družinski člani, sorodniki, prijatelji ali policisti zaprosijo sodnika, naj nekomu, ki velja za nevarnega, odvzamejo orožje.

Letno pod streli umre več deset tisoč ljudi 

V ZDA zaradi strelnega orožja letno umre okrog 40.000 ljudi. Za praznični konec tedna in v ponedeljek je bilo v Chicagu in okolici več strelskih napadov, v katerih je umrlo še osem ljudi, okrog 60 pa je bilo ranjenih.

Crimo bo šel danes prvič pred sodnika. Prizorišče zločina je v torek obiskala podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.