25. 5. 2022, 10:22

Soigralec Michaela Jordana s tresočim glasom komaj zadrževal solze: "Danes košarka ni pomembna"

Profimedia

Trener ekipe Golden State Warriors Steve Kerr je na novinarski konferenci podal močno sporočilo, ko se je odzval na tragično streljanje v osnovni šoli Uvalde v Teksasu.

Kerr je prišel na konferenco vidno pretresen. Le nekaj ur pred tem so v kraju Uvalde, Teksas, poročali o novem strelskem pohodu, v katerem je bilo do takrat znanih 14 žrtev. Svojo izjavo je začel z: "Danes se ne bom pogovarjal o košarki. Z našo ekipo se v zadnjih urah ni zgodilo nič, košarkarska vprašanja so nepomembna."

V nadaljevanju je postajal še bolj čustven in hkrati jezen kot ris. "Odkar smo končali s treningom pred tekmo, je bilo le 600 kilometrov od tukaj ubitih 14 otrok in učitelj. V zadnjih desetih dneh smo imeli ubite starejše temnopolte občane v trgovini v Buffalu. V južni Kaliforniji so bili ubiti azijski obiskovalci cerkve. Zdaj so bili umorjeni še otroci v šoli. Kdaj bomo ukrepali?!" in s tresočim glasom in udarcem po mizi s pestjo nadaljeval "Izčrpan sem. Tako zelo sem izčrpan od tega, da vedno znova prihajam pred mikrofon in delim sožalje z uničenim družinami. Utrujen sem minut molka. Dovolj!"

Žrtev streljanja je bil tudi Kerrov oče

Njegov oče Malcolm Kerr je bil predsednik ameriške univerze v Bejrutu, ko sta ga leta 1984 dva moška pred njegovo pisarno ustrelila. Tudi zato Kerr že leta glasno opozarja na spremembo zakonov, ki urejajo posedovanje in uporabo orožja, in je tudi to priložnost izrabil za opomin senatorjem z vprašanjem:

"Ali boste res svojo željo po moči postavili pred življenja naših otrok, starejših in vernikov, ki obiskujejo cerkev?"

S tem je spomnil na streljanja, ki so se v ZDA zgodila v preteklih desetih dneh. Za konec je dodal še, da si želi, da prav vsi pomislijo, kako bi se počutili, če bi se to danes zgodilo njihovemu otroku, vnuku, mami, očetu, sestri, bratu … Preden je zapustil mesto za mikrofonom, je še poslednjič s pestjo udaril po mizi in dejal: "To je pomilovanja vredno. Dovolj imam!"

Na Twitterju je sožalje in podporo  prebivalcem mesta Uvalde izrazilo še več košarkaških klubov in košarkar LeBron James, ki je zapisal: "Mora se nekaj spremeniti. MORA SE! Molim za vse otroke v nebesih"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.