R.S. | 4. 12. 2023, 10:31

Umor 14-letnice pretresel Balkan: aretirali več oseb, tudi njenega očeta

Profimedia/Instagram/tale.amela/fotomontaža

Najprej so jo ugrabili, nekaj ur pozneje pa ustrelili. 

Pogrešano 14-letnico iz Skopja so našli mrtvo. Mladoletno Vanjo so iskali od prejšnjega ponedeljka, ko je izginila na poti v šolo. Njeno truplo so našli na obrobju makedonske prestolnice. Makedonka naj bi umrla le nekaj ur po tem, ko so jo ugrabili v jutranjih urah na poti v šolo.

Makedonsko državno tožilstvo je sporočilo, da je mogoče, da je njen umor povezan še z eno smrtjo, umorom 74-letnega frizerja Panča Žeževskega iz Velesa. 74-letnika so umorili nekaj dni prej v Severni Makedoniji, njegov avtomobil pa je popolnoma zgorel. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tale Amela Recep (@tale.amela)

Pet osumljencev

Osumljenih je pet oseb, ki naj bi delovale iz koristoljublja. Tako frizerja kot mladoletnico naj bi umoril isti storilec, štiri moški pa naj bi bili sostorilci. Štiri osumljenci so že v priporu, en pa je še na begu. Vsi so Makedonci.

14-letno Vanjo so ugrabili pred nekim objektom, ugrabitelj pa naj bi zelo dobro poznal teren. Vozilo, ki so ga uporabili za ugrabitev, je bilo last Žeževskega, poroča Blic. Pozneje so vozilo našli zažgano. 14-letnico naj bi s pištolo umoril gradbeni podjetnik iz Skopja, tri ure po ugrabitvi. 

Med osebami, ki so v policijskem pridržanju, je tudi oče umorjene deklice, poroča portal Mia. Motiv za ugrabitev je bilo po besedah ministra koristoljubje, pri čemer je "ena od oseb v dogovoru in z vednostjo družinskega člana" izvršila zločin, da bi izsilili denar od mame.

Vse okoliščine smrti 14-letnice še niso razjasnjene.

Vse okoliščine smrti 14-letnice še niso razjasnjene.

Profimedia

Glavni državni tožilec Gavril Bubevski je dejal, da so osumljenci dejanje priznali, deklico pa naj bi ubili, ker naj bi stvari ušle izpod nadzora. 

Med frizerjem in deklico vendarle ni bilo povezave?

Povezave med 74-letnikom in 14-letnico zaenkrat niso našli. Hči umorjenega frizerja je za portal Fokus povedala, da se nista niti poznala niti nikoli srečala. "Ne oče ne nihče od nas deklice ni osebno poznal. Ne vem še ničesar, razen da so očeta našli mrtvega, zakopanega. Od vas novinarjev prvič slišim, da je bil motiv za umor koristoljubje. Moj oče nikoli ni bil bogat človek, tako da ne vem, kaj pomeni izraz koristoljubje," je dejala. 

So pa ugotovili povezavo med umorjenim frizerjem in podjetnikom iz Skopja. V stiku naj bi bila zaradi domnevnega pridobivanja zlata. Več informacij o obeh umorih bo znanih v prihodnjih dneh.