N. V. | 15. 9. 2022, 17:08

Umrl je gledališki in filmski igralec Radko Polič

Bobo/fotomontaža

"…Vse je laž. Nobenega tunela ni, ko umiraš. Edino, česar se spominjam vsakič, ko sem umiral, je to, da sem pomislil: No, mati, grem jaz…" je pred časom dejal eden in edini Rac. Zdaj je zares odšel.

Umrl je igralski velikan na Slovenskem, Radko Polič. Bil je rojen med drugo svetovno vojno v Črnomlju. Iz dramske igre in umetniške besede je diplomiral leta 1965 na AGRFT.

Bil je igralec, ki je ustvaril čez sto gledaliških, prek petdeset filmskih in več deset radijskih vlog, so zapisali na spletni strani Združenja Dramskih Umetnikov Slovenije. Seznam njegovih vlog, po katerih bo ostal v spominu občinstvu in poslušalstvu, je zares dolg in neprecenljiv.

Radko Polič Rac je pustil neizbrisen pečat v gledališču na Slovenskem.

Eden najbolj cenjenih igralcev

Rac je bil tudi eden najbolj cenjenih filmskih igralcev tako v Sloveniji kot v državah bivše Jugoslavije.  Ko je prejel Borštnikov prstan so zapisali, da je Radko Polič med slovenskimi igralci "najizrazitejši intuitivni igralec, ki ustvarja s pomočjo popolnega zlitja /empatije/ z dramsko osebo, ki jo predstavlja. Racova posebnost je, da se igri predaja scela, z vsem svojim bitjem, njegova igra je nedeljiva od njegove osebnosti…."

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec