15. 6. 2022, 12:33

Umrl je legendarni slovenski športnik

Profimedia/Instagram/Cedevita Olimpija
Umrl je legendarni slovenski športnik (foto: Profimedia/Instagram/Cedevita Olimpija)

"Oče, najdi miren kotiček tam zgoraj,” je zapisal Luka Bassin in tako na ganljiv način sporočil vest o smrti očeta.

Poslovil se je nekdanji košarkar AŠK Olimpija ter hkrati eden od najboljših košarkarjev ljubljanskega kluba in slovenske košarke vseh časov, Borut Bassin

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cedevita Olimpija (@kkcedevitaolimpija)

Borut Bassin je bil rojen 6. julija 1944 v Ljubljani. Svojo košarkarsko pot je začel pri dvanajstih letih v dresu AŠK Olimpija. Že pet let kasneje ga je bilo možno spremljati v dresu prve ekipe ljubljanskega kluba, dve leti pozneje pa je prvič oblekel dres jugoslovanske reprezentance.

Z reprezentanco nekdanje skupne države je osvojil tri odličja – bron in srebro na evropskih prvenstvih leta 1963 oziroma 1971, leta 1967 pa je z Jugoslavijo posegel še po srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Urugvaju.

Ganljiv zapis sina

Leta 1971 je Borut Bassin postal oče Luki Bassinu, ki je bil vrsto let košarkar ljubljanskih klubov, kasneje pa je postal tudi košarkarski trener. Leta 2013 je postal pomočnik glavnega trenerja v takratni Union Olimpiji in na klopi ljubljanskih Zmajev ostal vse do leta 2018.

“Premlad sem, da bi ga videl v živo igrati, pravijo pa, da je bil ljubljenec tivolske publike in rado viden gost na igriščih bivše države. Danes ponoči se je za vedno poslovil. Oče, najdi miren kotiček tam zgoraj,” je na twitterju zapisal priznani košarkarski analitik Luka Bassin in tako na ganljiv način sporočil vest o smrti očeta.

Pri svojih 178 centimetrih je bil Bassin pravi čarovnik z žogo in ljubljenec ljubljanskega občinstva. Tako je na noge večkrat dvignil navijače, ki so se zbrali v Tivoliju ali v dvorani na Gospodarskem razstavišču, nekakšen pogoj, da bo Olimpija slavila zmago, pa je bila dobra igra Bassina, ki je veliko število točk dosegal kljub dejstvu, da črta za tri točke v času njegove igralske kariere še ni obstajala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.