29. 8. 2022, 07:57 | Vir: STA

Umrl nekdanji poslanec, ki je zaznamoval slovensko politiko

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Je politik, ki je imel najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta. Je tudi tisti, ki je neprestano komentiral aktualno politično dogajanje in kritiziral Janšo.

V 87. letu starosti je po hudi bolezni umrl nekdanji poslanec Ivo Hvalica. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in je pomembno zaznamoval slovensko politiko v prvih letih samostojnosti.

Pregled skozi njegovo življenje

Hvalica se je rodil leta 1936 v Kanalu, po poklicu je bil gradbenik. Leta 1989 se je včlanil v Socialdemokratsko zvezo Slovenije (SZDS), ki se je pozneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), današnjo SDS. Postal je član strankinega predsedstva.

Politična kariera

Leta 1992 je postal poslanec v prvem sklicu državnega zbora (1992 do 1996). Nadomestil je predsednika stranke Janeza Janšo, ki je postal minister za obrambo. Poslanec je bil tudi v drugem sklicu, med letoma 1996 in 2000.

Kot poslanec je bil znan kot kritičen in neutruden govornik. Ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic leta 1995 je govoril več kot štiri ure, kar je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta.

Spor z drugimi politiki

Njegovo delovanje v parlamentu je zaznamoval tudi incident leta 1998, ko ga je takratni poslanec LDS Jelko Kacin udaril s časopisom.

Bobo

Zaradi nesoglasij z Janezom Janšo pa je leta 2001 izstopil iz stranke in se umaknil iz politike. Tudi kot upokojenec je večkrat komentiral aktualno politično dogajanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.