A. B. | 26. 4. 2023, 11:39

V jutranjih urah je medved napadel sprehajalca

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Zgodilo se je v kraju Vrh nad Želimljami. Kako dogodek pojasnjujejo pristojni?

V Vrhu nad Želimljam v občini Škofljica, kjer je zjutraj potekala sečnja dreves, je medved v gozdu napadel sprehajalca s psom. Na srečo domačin ni bil deležen večjih ali hujših poškodb, medved se je po napadu umaknil. V občini Škofljica dogodek že preiskujejo pri pristojnih službah, so povedali za N1

Napadeni je sicer utrpel lažje poškodbe, po pojasnilih policije gre za moškega srednjih let. 

O dogodku so na občini nemudoma obvestili Lovsko družino Škofljica ter ministrstvo za naravne vire in prostor. 

Gre za istega medveda kot pretekli teden?

Spomnimo, da je pretekli teden voznik na kočevski cesti zbil medveda, ki je po nesreči ranjeno pobegnil v gozd. Pristojni se sprašujejo, ali je bil v današnji incident vpleten ta medved, a odgovora na vprašanje trenutno še nimajo.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"Je pa to v tem kratkem obdobju že tretje srečanje in to na sprehajalnih poteh in cestah. V imenu naše občine je župan Primož Cimerman že začel postopke za ureditev varnosti prebivalcev. Vse občanke in občane ter ostale obiskovalce občine v teh dneh prosimo za previdnost pri sprehodih v naravi," so pozvali.

Odvzem rjavih medvedov iz naravnega okolja sprožil ogorčenje 

Sledeč dogodkom preteklega tedna so o tem spregovorili tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor ter izdali določbo, ki je dovoljevala odvzem 230 rjavih medvedov iz narave. Njihova odločba ni bila deležna podpore, glede nje so se oglasile mnoge nevladne organizacije, ki so opozorile, da je tovrsten odvzem kršitev evropske zakonodaje.

Medved je v Sloveniji zavarovana vrsta –  po ocenah iz lanske pomladi jih pri nasživi približno 1.100 – zato je lov nanj dovoljen le v skladu z odločbo.

Takrat je premier Robert Golob ministra za naravne vire Uroša Brežana pozval, da naj vse odločbe o letošnjem odstrelu medvedov zamrzne. Po kasnejšem pogovoru je uredba kljub vsemu ostala v veljavi, lov na medveda bo potekal še do konca aprila in se znova nadaljeval oktobra. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord