1. 5. 2022, 17:00 | Vir: STA

V Mariboru pred sodišče kar nekaj velikih bančnikov

Profimedia

Poleg tako imenovane 'afere NKBM' se bo v štajerski prestolnici začelo in nadaljevalo kar nekaj večjih procesov, na zatožno klop bosta stopila tudi osumljenca za zloglasni umor.

Na mariborskem sodišču se bo začela glavna obravnava v sojenju nekdanjim vodilnim v takrat še državni Novi KBM. Razpisan je tudi narok zoper dvojico, obtoženo poskusa umora januarja letos v Poljčanah

Nadaljujejo se tudi sojenja v primerih korupcije v zdravstvu in podkupnin pri tehničnih pregledih.

Glavna obravnava za zlorabo položaja v Novi KBM

Na mariborskem sodišču se po več kot dveh letih od predobravnavnih narokov, na katerih niso priznali krivde, v sredo začenja sojenje nekdanjim vodilnim v takrat še državni Novi KBM - predsedniku uprave Matjažu Kovačiču, Manji Skernišak, Igorju Šujici in Borisu Cekovu ter hrvaškemu državljan Tomislavu Blagusu.

Obtožnica sicer Kovačiču in Skernišakovi očita zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagal tudi takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu slednjega nasledil soobtoženega Borisa Cekova.

V obravnavi tudi šest hrvaških državljanov

V omenjeni zadevi je sicer obtoženih še šest hrvaških državljanov, med katerimi so jih nekaj dalj časa neuspešno vabili na predobravnavne naroke, nato so hrvaškim sodnim organom predlagali prevzem kazenskega pregona, kar so tam zavrnili, zato so jih izločili iz postopka in jim bodo sodili posebej.

Da se sojenje doslej ni začelo, je bilo tudi posledica ugovorov zoper obtožnico.

Prek kreditov kupovali poslovne deleže v slamnatih podjetjih

Vsi skupaj naj bi sredi prejšnjega desetletja preko kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu njihove hrvaške družbe Multiconsult, preimenovane v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da ji je banka odobrila osem kreditov, preko katerih je omenjeno podjetje, na čelu katerega je bil Tomislav Blagus, financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb, na čelu katerih so bili kot slamnati direktorji omenjeni soobtoženi hrvaški državljani.

Ti so na Hrvaškem kupovali nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom podjetij občutno preplačal, s čimer so po mnenju tožilstva državno banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov.

profimedia

Pred sodnico tudi primer Poljčane

Na mariborskem sodišču pričakujejo tudi Patricijo in Aljaža Verhovnika, ki sta obtožena poskusa umora 24-letnega domačina v Poljčanah 16. januarja zvečer. Po ugotovitvah policistov ga je v temi pričakal neznani storilec in ga večkrat zabodel.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je osumljenec kaznivega dejanja 24-letni moški z območja Občine Rogatec. Moškemu so naslednji dan po dogodku odvzeli prostost celjski kriminalisti in ga predali v nadaljnjo obravnavo mariborskim kriminalistom.

Z žrtvijo se niso poznali

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so ugotovili, da se oškodovanec in osumljenec nista poznala ter da naj bi osumljenec dejanje storil iz maščevanja. K temu naj bi ga namreč po navedbah policije naklepno napeljala njegova 20-letna soproga, ki je bila pred njunim zakonom v partnerski zvezi z oškodovancem.

Za kaznivo dejanje umora je predpisana kazen najmanj 15 let zapora.

Osumljenca so 19. januarja privedli k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zoper njega odredila pripor.

Dan pred tem so mariborski kriminalisti v sodelovanju s policisti Policijske postaje Šmarje pri Jelšah odvzeli prostost še 20-letni ženi in jo zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju umora privedli k dežurni preiskovalni sodnici. Ta je zoper osumljenko odredila hišni pripor.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.