N. V. | 20. 2. 2023, 14:44

Nevarno početje: 76-letnica na slovenski avtocesti vozila v napačno smer

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Policisti so kmalu izsledili in ustavili voznico, ki je peljala od Kopra proti Kozini.

Policisti Policijske uprave Koper so ob 8.05 prejeli kar tri zaporedne klice očividcev, ki so povedali, da na avtocesti vozi osebni avtomobil v napačno smer – proti Italiji.

Policisti so kmalu izsledili in ustavili 76-letno voznico, ki je peljala od Kopra proti Kozini po regionalni cesti. Na Bivju je zgrešila smer in zapeljala na avtocesto proti Italiji.

Odvzeto ji je bilo vozniško dovoljenje in izdan plačilni nalog. Namreč vožnja v nasprotni smeri je izredno nevarna, prepovedana je tudi z zakonom.

Kaj storiti, če zgrešite smer?

Kdaj se lahko zgodi, da voznik nehote zgreši smer – kot se je zgodilo 76-letni voznici. Temu lahko botrujejo slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo: zlasti nekateri starejši niso vajeni vožnje po avtocestah in nehote zapeljejo v nasprotno smer po avtocesti.

Profimedia

Kaj bi torej voznica morala storiti? "Če voznik ugotovi, da se po avtocesti pelje v napačno smer, naj vozilo takoj ustavi: po možnosti zunaj vozišča in tako, da ne ogroža sebe in drugih prometnih udeležencev," so slovenski policisti zapisali na svoji spletni strani. Voznik naj nato obvesti policijo, ki bo poskrbela za ustrezno zavarovanje kraja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.