26. 4. 2022, 15:36

Znanih več podrobnosti o streljanju: je šlo za napad ali nesrečo?

Aleksandra Saša Prelesnik

Policisti so povedali, kaj se je dopoldne dogajalo na osnovni šoli in koliko oseb je poškodovanih. 

Mladoleten učenec oziroma 14-letni osnovnošolec je dopoldne sprožil strel v OŠ Žužemberk in pri tem lažje poškodoval 13-letnika. Po informacijah ni šlo za strelski napad, temveč za nesrečo oziroma nepazljivost pri uporabi pištole. 

Kaj se je zgodilo?

Policijska uprava Novo mesto je bila o dogodku obveščena ob 10.34. 14-letnik je v šolo prinesel starejšo pištolo hrvaške izdelave. Pištola naj bi bila last pokojnega sorodnika 14-letnika. V pištoli je bilo v nabojniku še 10 nabojev. Prišlo je do sprožitve strela v garderobi v družbi več učencev. Drobci krogle so oplazili nogo 13-letnega učenca v skupini. Prepeljali so ga na urgenco, je pa lažje poškodovan.

Preiskava še poteka

Glede na dozdajšnje informacije orožje ni bilo prijavljeno, očitno je prehajalo iz roda v rod, po smrti zadnjega lastnika pa za pištolo ni bilo ustrezno poskrbljeno. Pištolo naj bi po besedah policistov hranili v stari, nenaseljeni hiši, v omari, ki očitno ni bila primerna za hrambo orožja. Policisti so hišo zapečatili in nadaljujejo ugotavljanje odgovornosti polnoletnih oseb.

Policisti so pohvalili prisebno ravnanje uslužbencev Osnovne šole Žužemberk, ki so takoj po dogodku zavarovali pištolo, poskrbeli za varnost močno pretresenih učencev in obvestili starše.