4. 7. 2022, 08:37 | Vir: STA

Znanih je več podrobnosti o streljanju na Danskem

Twitter/Popular Front

"Naša lepa in običajno varna prestolnica se je spremenila v delčku sekunde," je ob napadu dejala danska predsednica vlade Mette Fredriksen. 

V nedeljskem streljanju v nakupovalnem središču v danski prestolnici Koebenhavn so umrli trije ljudje, več je bilo ranjenih, med katerimi so trije v kritičnem stanju.

Policija je kmalu po napadu aretirala 22-letnega Danca, ki naj bi deloval sam, njegovi motivi pa zaenkrat ostajajo nejasni.

Osumljenec poskušal prevarati ljudi

Osumljenca so aretirali na parkirišču, nedaleč od nakupovalnega središča, kmalu po napadu, ki se je zgodil okoli 17.30. Domnevni napadalec naj bi bil stari znanec policije. 

"Ni nekdo, ki bi ga posebej poznali," je povedal načelnik koebenhavnske policije Soren Thomassen.

Proti izhodu se je zgrnilo več 100 ljudi

Priče, ki jih navajajo danski mediji, so opisale, da je osumljenec poskušal prevarati ljudi, češ da je njegovo orožje ponarejeno, da bi jih tako pripravil do tega, da se mu približajo. Po prvih strelih se je proti izhodu iz nakupovalnega središča zgrnilo več kot sto ljudi.

"Naša lepa in običajno varna prestolnica se je spremenila v delčku sekunde," je ob napadu dejala danska predsednica vlade Mette Fredriksen. Sožalje je že izrekla tudi danska kraljeva družina, kot tudi finska premierka Sanna Marin in norveški premier Jonas Gahr Store.

Do streljanja je prišlo teden dni po napadu v središču Osla, ki je terjal dve smrtni žrtvi. Zadnjemu strelskemu napadu v danski prestolnici so bili priča februarja 2015, ko so islamisti ubili dve osebi in ranili pet ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.