12. 5. 2021, 06:00 | Vir: STA

Krvni strdki po cepljenju z vektorskimi cepivi zelo redki

Profimedia
Krvni strdki po cepljenju z vektorskimi cepivi zelo redki (foto: Profimedia)

Krvni strdki po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 so zelo redki, ob hitrem prepoznavanju pa jih je mogoče učinkovito zdraviti, je razvidno iz navodil oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana, objavljenih na spletišču NIJZ. Odsvetujejo preventivno jemanje aspirina in podobnih zdravil, saj ni dokazov o koristnosti takih ukrepov.

Kot so spomnili, v zadnjih mesecih poročajo o pojavu tromboz in sočasne trombocitopenije po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 (AstraZeneca, Johnson & Johnson). Zaplet je zelo redek, nastopi le pri eni osebi na 100.000 cepljenih (0,001 odstotka), so zapisali.

Dodali so, da ni dokazov, da bi bilo tveganje za ta zaplet povečano pri osebah, ki so že utrpele trombembolične dogodke, na primer vensko trombozo, pljučno embolijo ali možgansko kap, ali imajo izraženo aterosklerotično bolezen, zato osebna ali družinska anamneza trombemboličnih dogodkov v venskem ali arterijskem povirju ne predstavljata zadržka za cepljenje.

Preventivno jemanje protitrombotičnih zdravil (aspirin, nizkomolekularni heparini in druga zdravila) po cepljenju odsvetujejo, saj ni nobenih dokazov o koristnosti takšnih ukrepov. Po drugi strani pa naj bolniki, ki redno prejemajo protitrombotična zdravila, zdravljenja zaradi cepljenja ne prekinjajo.

"Pomembno je, da zaplet hitro prepoznamo, saj ga znamo učinkovito zdraviti. Če pet do 28 dni po cepljenju s cepivom AstraZeneca ali Johnson & Johnson nastopijo simptomi in znaki, ki govorijo v prid trombozi v venskem ali arterijskem povirju, je potrebna takojšnja obravnava," so še zapisali v sporočilu na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepljeni proti covidu-19 naj bodo po cepljenju pozorni na izrazit glavobol, ki ne mine v 48 urah ali se izrazito stopnjuje. V tem primeru je treba čim prej poiskati zdravniško pomoč. Prav tako, če se pojavi bolečina ali oteklina predvsem v spodnjih okončinah, če se pojavijo hujše bolečine v trebuhu ali modrice po koži, je v nedavnem spletnem pogovoru STAkluba pozvala infektologinja Mateja Logar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.