3. 4. 2019, 13:34 | Vir: STA

Kurz ne vidi razloga, da bi se prelagal brexit, saj na Otoku še vedno vlada kaos

Profimedia
Kurz ne vidi razloga, da bi se prelagal brexit, saj na Otoku še vedno vlada kaos (foto: Profimedia)

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes dejal, da trenutno ni nobenega razloga za vnovično preložitev brexita, za katero bo predvidoma zaprosila britanska premierka Theresa May.

"Trenutno ne vidim nobenega razloga za preložitev (izstopa), saj se kaos v Veliki Britaniji ni spremenil," je danes na Dunaju dejal Kurz. "Trenutno ni nobene jasne poti, ki bi lahko v spodnjem domu britanskega parlamenta dobila večinsko podporo," je dodal.

Avstrijski kancler je ob tem izrazil upanje, da bo britanski premierki uspelo prepričati poslance in se bodo izognili trdemu brexitu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa se je po pisanju britanskega BBC ponovno izrekla proti brexitu brez dogovora. "Vedno sem govorila, da se bom do zadnje ure zastavljenega datuma borila za urejen brexit, ki je v interesu Britancev in pa tudi nas," je dejala.

Morajo pa po njeni oceni rešitev za izhod iz slepe ulice najti v Londonu. "Jasno je, da se naprezajo, ampak je tudi jasno, da imajo zelo različne ideje," je dodala in izrazila upanje, da bodo pogovori, ki jih danes vodi premierka Theresa May, uspešni.

V skladu s trenutnim načrtom naj bi Velika Britanija EU zapustila 12. aprila, a je Mayeva v torek sporočila, da bo EU zaprosila za preložitev izstopa. Ta je bil sprva predviden 29. marca, a so voditelji že odobrili eno preložitev.

Ob tem je premierka vodjo laburistov Jeremyja Corbyna pozvala na pogovore o načrtu za brexit. Po njenih besedah se morata dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. Gre predvsem za dogovor o prihodnjih odnosih z EU, saj je sporazum, ki določa pogoje samega izstopa, že dogovorjen z Brusljem. Mayeva in Corbyn naj bi se sestala še danes.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sicer v torkovem odzivu zgolj pozval k potrpežljivosti, saj da končni rezultat še ni znan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.