12. 3. 2021, 14:37 | Vir: STA

Kurz: Zaradi ločenih pogodb cepivo znotraj EU niso razdeljeno po dogovoru

profimedia

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes določene države članice Evropske unije obtožil, da sklepajo tajne ločene pogodbe s farmacevtskimi podjetji. Za katere države gre, ni povedal. Zaradi tega cepiva proti covidu-19 niso enakomerno porazdeljena med državami. V Evropski komisiji so že zavrnili te navedbe.

"So znamenja, da obstaja nek bazar, kjer so bili sklenjeni dodatni dogovori med državami članicami in farmacevtskimi podjetji," je Kurz povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Dodal je, da je do tega prišlo v okviru t. i. usmerjevalnega odbora EU za cepiva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Članice EU so se sicer dogovorile, da bo cepiva v njihovem imenu naročala unija.

Zaradi teh ločenih pogodb cepiva proti covidu med državami članicami niso razdeljena glede na število prebivalcev. Potem ko so primerjali celotno količino odmerkov cepiv, ki so jih prejele posamezne države, so namreč ugotovili, da "dostave ne sledijo sistemu kvot na prebivalca", je povedal Kurz.

Kot primera je navedel, da bo Malta do konca junija glede na število prebivalcev prejela trikrat več cepiva kot Bolgarija, Nizozemska pa dvojno količino v primerjavi s Hrvaško. "To je v očitnem nasprotju s političnimi cilji EU," je poudaril. Avstrija po besedah kanclerja ne bo oškodovana, saj je na sredini po količini prejetega cepiva.

Zahteval je transparentnost. "Treba je razjasniti, kako so videti pogodbe v usmerjevalnem odboru," je poudaril.

Dodal je, da je o tem že govoril s slovenskim premierjem Janezom Janšo, pa tudi z voditelji Belgije, Grčije, Poljske in Češke, navaja APA. Več jih je bilo nad tem presenečenih.

V Evropski komisiji so zavrnili tovrstne dogovorev.

"Države članice se lahko odločijo, da zaprosijo za več ali manj določenega cepiva, o tem razpravljajo članice," je povedal tiskovni predstavnik komisije Stefan de Keersmaecker. "V tem kontekstu je možno, da je po pogovorih med državami članicami s podjetjem dogovorjen nov ključ razdelitve," je pojasnil.

Avstrijski kancler je ob tem danes stopil v bran cepivu britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, potem ko je več držav prekinilo cepljenje z njim. "Ker je veliko ljudi, ki jih skrbi, se bom tudi sam cepil s cepivom AstraZenece, da bi pokazal, da zaupam temu cepivu," je poudaril.

Avstrija je sicer med državami, ki so prekinile cepljenje samo z eno serijo cepiva tega proizvajalca, potem ko je v državi po cepljenju s to serijo umrla medicinska sestra. Evropska agencija za zdravila je sporočila, da prve ugotovitve kažejo, da se to ni zgodilo zaradi cepljenja.

Nekatere države, med drugim Danska, pa so prekinile cepljenje z AstraZenecinim cepivom, ne glede na serijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.