16. 3. 2022, 21:40 | Vir: STA

Odprli smo vrata za prve begunske otroke: Bi bili veseli, da ima vaš otrok ukrajinske sošolce?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Šolska ministrica Simona Kustec je obiskala namestitveni center za begunce v Logatcu in poudarila, kje se lahko pojavi največji problem.

Ministrica Kustec se je z ravnatelji tamkajšnjih osnovnih šol pogovarjala o tem, kako poskrbeti za šoloobvezne begunske otroke, ki jih je v Logatcu trenutno 87, drugod po Sloveniji pa še 50. Po besedah ministrice bi jih radi vključili v tri osnovne šole, dve v Logatcu in eno v Rovtah. Največ je osmošolcev, ki jih je kar za cel razred.

"Naša temeljna dolžnost je poskrbeti za njihovo dobro, kar pomeni tudi za njihov vzgojno-izobraževalni proces," je v izjavi za medije povedala ministrica. Po njenih besedah bo to sicer zahteven zalogaj. Šole so tako že prejšnji teden dobile prve usmeritve glede vstopa v proces vključevanja ukrajinskih otrok v slovenske šole.

Predpogoj za vstop teh otrok v slovenski izobraževalni sistem je sicer, da njihovi starši ali skrbniki v Sloveniji zaprosijo za formalni status beguncev.

Jure Kramar, ravnatelj logaške Osnovne šole Tabor, je sicer prepričan, da ukrajinski otroci še niso čustveno pripravljeni za vstop v naš šolski sistem. "Dokler pravni status ni urejen, bomo bazirali na čustveni vključitvi otrok. Ponudili jim bomo možnost obiskovanja razširjenega programa, kot so podaljšano bivanje in dejavnosti, mogoče organiziramo kak tabor, da jim odvzamemo misel na vojno."

Simona Kustec

Simona Kustec

Daniel Novakovič/STA

Po mnenju Karmen Cunder, ravnateljice Osnovne šole 8. talcev iz Logatca, si ukrajinski otroci želijo čimprej oditi nazaj domov, zato je pomembno, da obdržijo stik s svojim šolskim sistemom. Organizacijo pouka na daljavo iz Ukrajine bi morali po njenem mnenju urediti v šolskih prostorih.

Dodala je, da je integracija otrok hitra, da traja morda nekaj tednov, a traja tri leta, preden se slovenskega jezika naučijo dovolj dobro, da lahko sledijo pouku.

Še 50 ukrajinskih otrok je po besedah ministrice vključenih v izobraževalni proces po drugih slovenskih krajih. Ministrstvo je s posameznimi šolami v stiku, vključevanje v proces pa bi naj dobro potekalo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol