10. 3. 2022, 11:01 | Vir: STA

Lahko TA vojna sproži nuklearno katastrofo?

profimedia

Iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo, IAEA, sporočajo, da so izgubili stik tudi z največjo jedrsko elektrarno v Evropi.

Iz agencije so sporočili, da so že včeraj dopoldne prenehali prejemati podatke iz jedrske elektrarne Černobil, zvečer pa je bil prekinjen tudi dotok podatkov iz Zaporožja, zaradi česar izražajo zaskrbljenost.

V Zaporožju po podatkih IAEA še vedno delujeta dva od šestih reaktorjev, zaposleni delajo v izmenah, stanje radioaktivnega sevanja pa je zaenkrat stabilno.

"Zaskrbljeni smo zaradi nenadne prekinitve dotoka podatkov iz teh dveh jedrskih elektrarn," je dejal direktor agencije, Rafael Grossi. Po njegovih besedah se v obeh elektrarnah nahajajo "velike količine materiala v obliki izrabljenega ali svežega jedrskega goriva in druge vrste nuklearnih materialov." Grossi je danes odpotoval v turško Antalyo, kjer se bosta srečala ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Grossi je v izogib morebitni resni jedrski nesreči predlagal pogajanja o varnostnih zagotovilih za jedrske elektrarne in druge objekte z jedrskim materialom med ukrajinskimi in ruskimi predstavniki.

Zunanji minister Ukrajine je v luči teh dogodkov Ruse pozval, naj privolijo v prekinitev ognja na območju Černobila, ki bi omogočili nujno potrebna popravila na elektrarni. Po njegovih besedah se bodo hladilni sistemi za izrabljeno jedrsko energijo, katerih dizelski generatorji lahko napajajo elektrarno 48 ur, po poteku tega časa ustavili, zaradi česar bo obstajala konkretna nevarnost uhajanja sevanja.

V černobilski elektrarni že 13 dni, vse odkar so nadzor nad ustanovo prevzeli Rusi, neprestano dela več kot 200 zaposlenih. Njihove razmere se po podatkih agencije vse bolj slabšajo. Rusijo zato pozivajo tudi, da naj zaposlenim omogoči izmensko delo, ki bi jim omogočilo počitek, s tem pa tudi zagotovilo večjo varnost pred morebitno nesrečo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ