9. 4. 2021, 11:30 | Vir: STA

Lani v ZDA zabeležili presenetljiv šestodstotni padec števila samomorov

profimedia

V ZDA je lani število samomorov v primerjavi z letom 2019 padlo za šest odstotkov, kar je največji padec na letnih ravni v zadnjih 40 letih. V času pandemije covida-19 se je hkrati v ZDA sicer povečalo število smrti zaradi strelnega orožja.
 

Strokovnjaki si številk centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) še ne znajo prav razložiti, saj so nekako pričakovalo, da bo zaradi karanten in drugih ukrepov proti pandemiji samomorov več kot običajno. Podatki CDC o samomorih v letu 2020 so sicer šele preliminarni, vendar pa strokovnjaki menijo, da se končni podatki ne bodo veliko spremenili.

Število samomorov je v ZDA vztrajno raslo od leta 2000 pa do leta 2018, ko jih je bilo največ od leta 1941. Leta 2019 je številka nekoliko padla, lani pa še bolj, na skupno slabih 45.000 samomorov.

Padec leta 2019 so si razlagali s krepitvijo ukrepov na področju duševnega zdravja in svetovanj proti samomoru, za padec v času pandemije covida-19 pa domnevajo, da je k temu pripomoglo splošno vzdušje skupnosti, da so vsi na istem in si morajo med seboj pomagati.

Samomor je bil do lani deseti najpogostejši vzrok smrti med Američani, leta 2020 pa je nazadoval na 11. mesto. To je sicer posledica novega koronavirusa, ki se je pojavil na novo in takoj pristal na tretjem mestu, za srčno-žilnimi obolenji in rakom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.