22. 2. 2021, 10:39 | Vir: STA

Lani varnostno urejenih 33 nivojskih železniških prehodov

Tamino Petelinšek/STA

Lani je Direkcija RS za infrastrukturo uredila 33 križanj cest z železnico, ki so bili prej označeni samo z Andrejevim križem, največ v sklopu modernizacije kočevske proge. V zadnjih 10 letih se je število prehodov, označenih z Andrejevim križem, zmanjšalo za 174, so sporočili iz direkcije.

Direkcija za infrastrukturo pri projektih na železniški in cestni infrastrukturi posveča posebno pozornost zagotavljanju višjega nivoja prometne varnosti, med katere sodijo tudi ureditve nivojskih prehodov, so izpostavili v sporočilu za javnost.

Konec lanskega leta je bilo na javnem železniškem omrežju evidentiranih 714 nivojskih prehodov, od tega 375 nivojskih prehodov, označenih z Andrejevim križem, 297 prehodov, zavarovanih z zapornicami, 18 nivojskih prehodov, zavarovanih z avtomatsko svetlobno cestno signalizacijo, 15 nivojskih prehodov z mehansko napravo ter zvočno in svetlobno organizacijo in devet nivojskih prehodov, zavarovanih z zapornim brunom.

"Ker gre za veliko število nivojskih prehodov, ki so označeni s prometno signalizacijo, ni možno nadgraditi ali ukiniti vseh naenkrat. Največ nivojskih prehodov se tako uredi v sklopu projektov nadgradenj železniških prog," so pojasnili na direkciji.

V okviru nadgradenj železniških prog se cestni promet ureja celovito, zato se gradijo tudi povezovalne ceste, preko katerih se promet iz ukinjenih nivojskih prehodov vodi do nivojskih prehodov, zavarovanih z avtomatsko napravo in polzapornicami oziroma nadvozov ali podvozov. Ravno gradnja nadvozov oziroma podvozov na glavnih in regionalnih cestah zagotavlja višji nivo prometne varnosti, ker onemogočajo križanja poti vlaka z drugimi oblikami prometa.

Na direkciji so sicer poudarili, da se število nivojskih prehodov z leti zmanjšuje, prav tako tudi odstotek tistih, ki so označeni s prometno signalizacijo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel