5. 2. 2021, 07:00 | Vir: STA

Lani večji delež gospodinjstev, ki s svojimi dohodki brez težav preživijo mesec

Profimedia

Delež gospodinjstev, ki so ocenila, da s svojimi dohodki preživijo mesec brez težav, se je lani glede na 2019 povečal z 18 na 21 odstotkov. Delež tistih, ki so s svojimi dohodki shajala s težavami, je ostal nespremenjen pri 20 odstotkih. Mesec je z manjšimi težavami preživelo 31 odstotkov gospodinjstev, kažejo podatki statističnega urada.

Stopnja resne materialne prikrajšanosti je bila v 2020 triodstotna ali glede na prejšnje leto za 0,4 odstotne točke višja. To pomeni, da je v 2020 živelo v materialno prikrajšanih gospodinjstvih približno 61.000 oseb, kar je 8000 več kot v predhodnem letu.

Stanovanjski stroški, ki vključujejo tudi morebitno najemnino ali odplačila hipotekarnih posojil, so bili v 2020 veliko breme za 26 odstotkov gospodinjstev, kar je za šest odstotnih točk manj kot v 2019. Plačilo stanovanjskih stroškov sploh ni bilo breme za 15 odstotkov gospodinjstev, kar je bil enak delež kot v preteklem letu.

Stanovanjske stroške, morebitno najemnino ali hipotekarno posojilo, druga posojila ali nakupe na obroke je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem v letu 2020 zaradi finančne stiske vsaj enkrat plačalo z zamudo devet odstotkov gospodinjstev, kar je za dve odstotni točki manj, kot jih je bilo v 2019, in za 11 odstotnih točk manj, kot jih je bilo v 2014, ko je bil odstotek takih gospodinjstev največji do zdaj.

Najemnino za stanovanje je vsaj enkrat v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem v 2020 plačalo z zamudo 12 odstotkov najemnikov stanovanj, kar je bil enak delež kot v 2019.

Vsaj en kredit ali nakup na obroke je v Sloveniji v 2020 odplačevalo 41 odstotkov gospodinjstev

10 odstotkov gospodinjstev je odplačevalo hipotekarni kredit za stanovanje, v katerem so živela, dva odstotka gospodinjstev pa drugačne stanovanjske kredite za svoja stanovanja.

Povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem na lestvici od 0 (povsem nezadovoljen) do 10 (zelo zadovoljen) se je v 2020 glede na prejšnje leto znižala za 0,1 vrednosti ocene, in sicer s 7,5 na 7,4.

Med vsaj 16 let starimi osebami v Sloveniji je bilo 92 odstotkov takih, ki so se vsaj enkrat na mesec družile s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu, kar je za eno odstotno točko manj kot v 2019. Delež takih, ki si tovrstnega druženja niso mogli privoščiti zaradi finančnih težav, je ostal enak kot v letu prej, in sicer pri treh odstotkih.

Prostočasnih aktivnosti, ki jih je treba plačati, se je redno udeleževalo 54 odstotkov oseb, starih vsaj 16 let, kar je za odstotno točko manj kot v letu 2019. Delež oseb, ki si iz finančnih razlogov niso mogle privoščiti tovrstnih aktivnosti, pa se je glede na prejšnje leto znižal za eno odstotno točko na 11 odstotkov.

Statistični urad je ob tem opozoril, da je bilo zaradi epidemije covida-19 leto 2020 posebno tudi za raziskovanje življenjskih pogojev. Podatkov zaradi posebnih razmer ni bilo mogoče zbrati kot običajno v prvi polovici leta in v strnjenem obdobju, saj so morali zbiranje podatkov, ki je že potekalo od 15. januarja, s 15. marcem zaradi razglasitve epidemije prekiniti. Nadaljevali so 15. maja in končali 15. septembra.

Pri uporabi podatkov za leto 2020 je tako treba upoštevati, da so se podatki zbirali v dveh obdobjih in tako niso popolnoma primerljivi s podatki iz prejšnjih let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.