13. 7. 2021, 12:05 | Vir: STA

Lastniki psov v izraelskem Tel Avivu bodo morali v prihodnje predložiti vzorce DNK svojih štirinožnih prijateljev

Profimedia

Mestne oblasti želijo na ta način namreč rešiti problem pasjih iztrebkov po ulicah, saj jih vsak mesec zberejo po 500 kilogramov.

Pri prijavi psov ali letni obnovi potnega lista bodo v prihodnje oblasti v Tel Avivu zbirale tudi vzorce DNK, ki jih bodo hranili v posebni podatkovni bazi. "Mestni nadzorniki bodo potem jemali vzorce nepobranih pasjih iztrebkov in jih primerjali z vzorci DNK," je danes povedala tiskovna predstavnica mestnih oblasti.

Lastniki, ki ne bodo počistili pasjih iztrebkov, bodo morali plačati globo in kriti stroške analize vzorcev. Višino globe morajo še uskladiti v dogovoru z notranjim ministrstvom. Trenutno je sicer globa za tiste, ki jih zalotijo pri puščanju iztrebkov, skoraj 190 evrov.

Tel Aviv je v globalnem vrhu po številu psov glede na število prebivalcev. Trenutno je v mestu več kot 40.000 gospodinjstev s psi. Vsak enajsti prebivalec ima pri sebi kosmatega prijatelja. Na mesec pa na javnih površinah ostane okoli 500 kilogramov pasjih iztrebkov, ki jih lastniki niso pobrali.

To pa ni prvi projekt te vrste. Podobno so se problema pasjih iztrebkov lotili v mestu Petah blizu Tel Aviva, genetsko pa pasje iztrebke preverjajo tudi v španski Malagi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.