27. 8. 2020, 19:41 | Vir: STA

Laura ostaja orkan tudi 200 kilometrov v notranjosti Louisiane

NASA/NRL

Orkan 4. kategorije Laura, ki je zgodaj zjutraj iz Mehiškega zaliva udaril na kopno Louisiane pri mestu Cameron, je povzročil veliko škode, ki pa je po uvodnih ocenah oblasti vendarle manjša, kot so se bali. Vendar pa Laura ostaja orkan tudi devet ur po prihodu na kopno oziroma več kot 200 kilometrov v notranjosti Louisiane.

To pomeni, da so se težave šele prav začele, saj Laura prinaša obilne padavine, močne vetrove, ki ruvajo drevesa, podirajo daljnovode in odnašajo strehe s hiš. Pomika se s hitrostjo 26 kilometrov na uro proti Arkansasu, kjer je guverner Asa Hutchinson razglasil izredne razmere.

Brez elektrike je ostalo okoli 470.000 odjemalcev v Louisiani in Teksasu, obalna območja so v skladu z napovedmi poplavljena, saj je Laura prišla na kopno s hitrostjo vetrov 240 kilometrov na uro. Devet ur kasneje je Laura še vedno orkan 1. kategorije s hitrostjo vetra 120 kilometrov na uro.

Upravitelj Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Peter Gaynor je dejal, da je škoda velika, vendar pa manjša kot so se bali. Ameriški mediji poročajo, da je na otoku Capri v Louisiani veter odnesel ladjo igralnico in jo treščil v avtocestni most, sicer pa za orkanom ostajajo prizori uničenja, kot so izruvana drevesa in poplave, hiše brez streh ali pa praznine, tam kjer so nekoč stale hiše.

Guverner Louisiane John Bel Edwards je poročal, da so doslej potrdili tudi eno smrtno žrtev, to je 14-letno dekle, ki je umrlo 150 kilometrov v notranjosti države, potem ko je veter na njeno hišo podrl izruvano drevo.

Sicer pa so na terenu v Louisiani in Teksasu ekipe reševalcev, ki iščejo preživele in mrtve, saj vsi niso upoštevali ukaza o evakuaciji z obalnih območij. Teksaški guverner Greg Abbott je dejal, da bo žrtev manj, ker je večina le upoštevala ukaz. V Teksasu je bilo najhuje okrog mesta Port Arthur.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.