Uredništvo | 24. 1. 2024, 06:00

Družina posvojila deklico iz Ugande, misleč, da je zlorabljena: ko se je naučila jezika, je razkrila strašljivo zgodbo

Posnetek zaslona/YouTube

Postopoma sta posvojitelja ugotavljala, da je bilo vse popolna laž. Družina je posvojila otroka, ki je pred tem srečno živel s svojo mamo. 

Posvajanje otrok iz držav tretjega sveta je v zadnjih nekaj letih postalo priljubljeno predvsem med bogatimi družinami z zahoda. Za posvojitev se je odločilo veliko slavnih staršev, tak primer sta tudi Angelina Jolie in Madonna. Posvojitev je izjemno lepa gesta in ljudje, ki so k sebi pripravljeni sprejeti otroka, ki potrebuje dom, ljubezen in varnost, si večinoma za otroke želijo le najboljše. Vendar pa na žalost obstajajo zlobni ljudje, ki so pripravljeni izkoristiti težke življenjske zgodbe in otroke za finančno korist.

Jessica in Adam Davis iz ZDA sta že imela štiri otroke, vendar sta se kljub temu odločila posvojiti še enega, 6-letno deklico iz Ugande. Agencija, ki je skrbela za postopek posvojitve, jima je povedala, da je mala Namata ostala brez družine in da ima tragično zgodbo: njen oče je umrl, mama pa ni skrbela zanjo, zato je nikoli ni poslala v šolo. Leta 2015 so bodoči starši Namato obiskali v Ugandi in jo spoznali v sirotišnici. Prizor je bil nadvse žalosten: punčka tam ni imela igrač, na oknih v sobi so bile rešetke. 

Deklica je nemudoma osvojila srce zakoncev Davis in odločila sta se za posvojitev. Z njima se je vrnila v ZDA in vse se je zdelo v redu, dokler se ni Namata začela sama izražati in posvojiteljema je povedala, da zelo pogreša svojo mamo. Vse, kar je prihajalo iz ust male deklice, je bilo v nasprotju s tistim, kar jima je govorila agencija za posvojitev. Postopoma sta ugotavljala, da je bila vse popolna laž ... družina je posvojila otroka, ki je pred tem srečno živel s svojo mamo. 

Par je o dogajanju obvestil pristojne institucije in vzpostavil stik z Namatino mamo. Ko je deklica preko video kamere zagledala svojo pravo mamo, je bila presrečna, nič na njenem obnašanju ni kazalo, da bi šlo za zlorabljenega otroka. "Edina travma, ki jo je dekle doživelo, je izhajala iz tega, da smo si mi zaželeli otroka in da smo to povedali agenciji. Namata je bila srečna doma pri svoji mami, dokler je niso ugrabili in mi smo jo pripeljali v svoj dom," je povedal Adam.

Z biološko mamo so se dogovorili, da bodo Namato izšolali in jo vrnili domov, ko konča izobraževanje. Organizacija Reunite Uganda, specializirana za reševanje in preprečevanje tovrstnih situacij, je ugotovila, da je bila Namata dejansko ugrabljena in odvzeta svoji družini, žal pa ni šlo za osamljen primer: enaka usoda je doletela še sedem drugih otrok iz njene vasi, ki so jih prav tako poslali v sirotišnico z namenom, da bi prevaranti prišli do denarja. 

Namata se je nazadnje vrnila v Ugando k svoji pravi mami. Z družino Davis ostajajo v stiku, prijateljstvo bo verjetno trajalo do konca njihovega življenja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol