21. 2. 2008, 13:12 | Vir: Playboy

Lep kot grški bog!

Goya
Lep kot grški bog! (foto: Goya)

Lepi so vse življenje na boljšem! In to kot vesolje staro resnico (in krivico) je pripadnik pregovorno močnejšega spola odkril šele pred kratkim. Nenadoma so trg preplavile posebne moške negovalne kreme, barve za lase in obrazne nege ter manikire, narejene po meri sodobnega dedca. Na avanturistično odpravo v skrivnostni svet lišpanja in lepšanja z malce zamude in precej zadrege caplja tudi naš podalpski fant. In odkriva, da lahko prelisiči celo mati naravo. In si denimo popravi prevelik nos ali štrleča ušesa, poflanca lase na plešo, neusmiljeno obtesa svoj pivski trebuh in z injekcijami popegla prezgodnje gubice na čelu. Ker, hej, lepi moški so vedno imeli boljše bejbe, hitrejše avtomobile in uspešnejše kariere!

Nič vam ne zamerimo, če ste se v zadnjih letih začudeno spraševali, kaj se dogaja z dedci okoli vas. In kaj za vraga pomeni ta obsesija z bodybuildingom pa s cunjami in frizuro. Se sodobni moški spreminjajo v ženske?! Znanka, ki je zgroženo ugotovila, da njen tipček čekira svoj videz v prav vsakem ogledalu, bi se najbrž strinjala.

Še pred kratkim so se k izumom lepotne industrije zatekale zgolj pripadnice nežnejšega spola. Da bi bile privlačnejše (beri: močnejše). Pesnik je že davno tega razočarano vzkliknil: »Ničevost, tvoje ime je ženska!« A ti časi so zdaj mimo, spoštovani gospod poet, saj so sodobni mačoti uspešno naskočili in osvojili tudi to trdnjavo. Kitajci denimo trumoma drvijo v kozmetične salone, jeseni bodo prvič izbirali celo mistra Kitajske.

Hm, je ta na novo odkriti moški lepotni ritual odgovor na feminizem? Prav mogoče, saj jih bržkone boli, da približno zadnjih 50 let vztrajno izgubljajo premoč na domačem igrišču. Pač niso več edini, ki se kitijo s politično in denarno oblastjo. Tradicionalno moška področja – vojskovanje, oplojevanje in skrb za potomce – vedno bolj izginjajo in tako se moški čutijo tudi vedno manj pomembni v življenju sodobnih, emancipiranih bab. In če jih v gospodarstvu in politiki vse bolj izpodrivajo ženske, ki znajo uporabiti prav vse svoje čare (tudi telesne), zakaj ne bi torej tudi oni nase navlekli najlepšega perja?!

Puder za moške?!

Sori, fantje, ampak puder res ni samo za bejbe! Zakaj bi se branili pudra, parfumov ali lasulj, ki so jih nase brez sramu navlekli veliki osvajalci (držav in ženskih src) Francozi v času Ludvika XIV.?! Veliki Cassanova je bržkone premogel celo več kozmetike (in svilenih oblek) kot kaka ženska. Pa tudi Grki niso bili imuni na moško telesno lepoto. Nasprotno, svoje bogove so upodabljali kar se da atletske, mišičaste in postavne. Denimo lepega Adonisa. Okej, naslikate si lahko tudi Ahila (oziroma Brada Pitta v Troji). Táko moško telo je postalo sinonim za moč, avtoriteto, pogum, tekmovalnost, neodvisnost … Skratka, za vse, kar je po definiciji moško!

In tako kot v preteklosti so tudi v sedanjosti idealni moški ostali tisti s telesom v obliki trikotnika – s širokimi rameni, ozkimi boki in vitkimi nogami z mišičastimi meči. Aha, popolna erotika! In ideal se do danes ni tako drastično spremenil, kot se je tisti za žensko telo, ki kategorično črti rodovitne boke rimskih boginj.

Po pisanju sociologinje in mlade raziskovalke Metke Kuhar v knjigi V imenu lepote pa erotični naboj do nedavna ni bil usmerjen na moške, pač pa na ženske. Objekt portretiranja in poželenja so pač bejbe, kar dokazuje tudi tale revija, ne?! »Stereotipno je veljalo, da moški ne sme biti obremenjen z videzom. Mišičasti bodybuilderji, moški v čevljih z visoko peto, plešci z lasuljami so bili pred več kot pol stoletja vir posmeha,«

meni Kuharjeva.

Prav zato gre marsikateremu sodobnemu dedcu resnica, da mu ni čisto vseeno, katere štumfe bo zjutraj navlekel nase, in da si skrivaj sposoja ženino hidratantno kremo, težko z jezika. Da ga ne bi imeli za mevžo, se vé. A se je sredi 90. tudi to spremenilo. Prvi mišičasti razgaljeni modeli za spodnje perilo so sprva šokirali javnost, a je potrošništvo zmagalo tudi nad tovrstnimi zadržki in do konca erotiziralo moško telo. Sprva zgolj za homoseksualno populacijo, na koncu pa za vse. Mar ni lepi Beckham všeč prav vsem – moškim in ženskam?! Pa boste rekli, da je gej?! A, ne, saj je zvezdnik največji mačo športa!

Labod ali raček?

Da bi bili lepi, je želja, stara kot človeštvo sámo. A je instant lepota bržkone prvič v zgodovini dostopna kar se da širokemu krogu ljudi. Lepota je postala dobrina, ki jo lahko kupite tako kot kozarec kumaric. Zakaj bi vendar po svetu hodili plešasti, če se da nadlogo odpraviti? Ali pa z velikim nosom, če vas moti? Estetski kirurgi so dandanes vse, od kiparjev, dizajnerjev do psihologov in duhovnikov. In kot se je pred časom za standard uveljavila ustna higiena, se utegne podobno zgoditi z estetsko kirurgijo. Odstotek ljudi, ki bodo posegali po njej, naj bi bil v prihodnosti tako visok, da bomo zlahka govorili o življenjskem stilu. Pa čeprav so bile lepotne operacije še pred pol stoletja čista znanstvena fantastika.

Delno imajo nekaj zaslug za popularizacijo lepotnih posegov pri moških zagotovo tudi črno-bela karikatura Michael Jackson, po novem zglajeni Silvio Berlusconi in med vsemi najlepše pomlajeni Michael Douglas. Kot bi se mu ustavil čas, zavidljivo vzdihujejo petdesetletniki, ki so ciljna publika plastičnih kirurgov. So pa k trendu lepotičenja in (pre)oblikovanja lastnega telesa odločilno pripomogli prvi samci iz našega zemeljskega krdela. S svojim življenjskim stilom je vrhunski športnik in ikona metroseksualcev (to so sodobni, urbani moški, ki nosijo dizajnerske cunjice, obiskujejo kozmetičarke in se nasploh veliko ukvarjajo sami s seboj) David Beckham lastno ničevost in narcisoidnost spremenil v umetnost. Avtoerotiko pooseblja tudi plavalec Ian Thorpe, ki je pred kratkim lansiral lastno linijo spodnjega perila.

Ter, jasno, najbolj ustregel oglaševalcem. Podobno radi imajo marketingarji tudi mega filmske zvezde, kot sta Tom Cruise in Brad Pitt. Slednji utegne zaradi uspeha Troje celo spopularizirati krilo med dedci! Hej, Beckham se brez sramu obleče v sarong, zakaj se ne bi tudi vi?! Sodobni moški, če le da kaj nase, že mora biti metroseksualec – lep kot iz marmorja izklesan grški bog in, mnjam, najhujšega greha vreden!

Bi šli pod nož?

Absolutno zadnja tabu tema za moške – lepotne operacije. Pravi mačo še do včeraj ni hotel niti pomisliti na sodobno estetsko kirurgijo. Naj jo imajo, bejbe silikonske! A se je odstotek moških pacientov v ordinacijah plastičnih kirurgov vendarle dvignil.

Razvpiti sosed dr. Siniša Glumičić se denimo hvali, da je kakih 30 odstotkov pacientov, ki so šli čez njegov nož in roke, prav moških! Da ne bo pomote, trenda niso opazili le južni sosedje, saj se je število moških, ki so pripravljeni za instant lepoto seči v žep, povečuje tudi pri nas! Dr. Franc PlaninŠek, specialist plastične kirurgije, UKC Ljubljana, pravi, da je odstotek moških pri nas manjši: »V populaciji, ki pride k nam, bi rekel, da je moških okoli 10 odstotkov.«

Po podatkih mednarodnega združenja za estetsko kirurgijo ISAPS je bilo leta 2002 pri nas na moških opravljenih 14,3 odstotka lepotnih posegov. In delež se vztrajno povečuje, za nekaj sto odstotkov več lepotnih operacij opravijo vsako leto v kliničnem centru!

In če se bo trend nadaljeval, mar bomo čez nekaj desetletij vsi takšni kot Pamela Anderson ali Brad Pitt?! Metka Kuhar namreč piše, da »prek oblikovanja lastnega telesa prihaja do standardizacije ljudi, saj se v svojem narcisizmu nagibamo h konformizmu, k enim in istim telesnim idealom«. Njena opažanja potrjuje tudi dr. Planinšek, ki pravi, da se pojavlja uniseks podoba, enak lepotni ideal za oba spola:

»Včasih na MTV-ju ne veš, ali so ti obrazki moški ali ženski, kajti oboji morajo biti izrazito lepih, nežnih, lepuškastih obrazov. In denimo najbolj seksi moški Brad Pitt ni prav nič možat, ampak ima izrazito dekliške poteze. Zame je morda on najbolj seksi predstavnik moškega spola, ne pa najbolj seksi moški v pravem pomenu besede. Moški pač mora biti možat!« Čez čas naj bi bili znova moderni pravi dedci, mišičasti, s kvadratasto čeljustjo. A želja po podobnosti punčkastemu seks bogu je kljub vsemu močnejša od mačo karakteristik.

Britanski MTV je pred časom sproduciral za dr. Planinška etično hudo sporen reality šov, v katerem so s serijo operacij, oprostite izrazu, grda in mozoljasta najstniška brata dvojčka spremenili v skorajda dvojnika najbolj seksi Zemljana. »Če bi k meni prišli s tako željo, bi vas poslal v drugo ustanovo, po Zaloški navzdol (v psihiatrično bolnico, op. a.). To se ne dela!« je odločno dejal dr. Planinšek, ki je prepričan, da se lepotno kirurgijo že preveč zlorablja, »saj ni prav, da vam še ušesa presadijo na moda, če za to plačate!«

Ni vse v idealih, še dodaja doktor z magičnimi prsti, saj je prava umetnost uspeti s svojimi značilnostmi, ki malenkost odstopajo od estetskega ideala. »Poglejte našega najuspešnejšega manekena Damirja Palamarja! Njegov nos je skorajda zunaj idealnih proporcev, to je reprezentativen, možat nos. A je tipu kljub temu uspelo, ker je ustvaril presežek, nadgradil ideal!« In tako se, hvala bogu, spreminjajo tudi estetski ideali in zato je, kot je z nasmeškom dejal dr. Franc Planinšek, »estetska kirurgija večna«!

Tu odvzamem, tam dodam

Klesanje lastnega telesa je najprej udarilo pred kakima dvema desetletjema s prvimi fitnesi in popularizacijo bodybuildinga. Danes je na voljo lažja, a malenkost dražja alternativa. Večina lepotnih operacij stane med 100.000 in 500.000 tolarji, kar je vsota, ki so jo mnogi pripravljeni investirati vase. In za katere popravke se sodobni mačo najpogosteje odloči? Ne, ne, ni tisto, kar mislite! Operativno podaljšanje penisa je precej pri dnu lestvice. Največ moških si da popraviti – kako dolgočasno – nos in presaditi lase, s svetlobno hitrostjo pa se vrhu približuje liposukcija maščob, ki je v Združenih državah po podatkih tamkajšnjega Združenja za estetsko kirurgijo (American Society for Aesthetic Plastic Surgery) trenutno najbolj priljubljen poseg med moškimi.

Američane motijo predvsem zračnice, ki se jim nabirajo na trebuhu in okoli ledvenega dela. Z Berlusconijem na čelu pa je pogum za skok pod nož zbralo že tudi pošteno število tako imenovanih baby boomerjev (generacija, ki se je rodila kmalu po drugi svetovni vojni in je danes stara okoli 50 let) in se odločilo za popravo vek, odstranitev vrečic pod očmi in zgladitev gub na čelu.

Nekateri si privoščijo kar kompleten facelifting, ki je zahtevna in naporna 10-urna operacija, ki vas v Kliničnem centru Ljubljana (skupaj z zavarovanjem, kompletno oskrbo ter ležanjem 5 dni po operaciji) olajša za milijon in pol tolarjev. Pri tem velja, da moški operativno pomladitev razumejo predvsem kot karierno potezo, saj so dojeli – kar velja tudi med strokovnjaki za nesporno dejstvo – da mladostni videz vzbuja zaupanje, omogoča napredovanje in je nasploh pomembnejši od drugih vrlin posameznika.

Hja, mnogo pa je tudi takih, ki si morajo preprosto najti novo bejbo, potrjuje moje domneve dr. Planinšek. In medtem ko se ženske za prvi obisk pri lepotnem kirurgu odločijo v obdobju med 30. in 40. letom, moški na vrata čakalnice potrkajo šele pri skoraj 50. Ja, ženske pač več denarja zapravijo za svoj videz, ko so še mlade, moški pa takrat kupujejo avtomobile in tehnološke igračke. Poleg tega je k povečanemu številu moških lepotnih posegov v deželi čez lužo prispevala tudi, kako paradoksalno, gospodarska recesija. Ta je namreč dedce »stimulirala k lepotnim operacijam, ženske pa so v duhu varčevanja zategnile pas celo pri lastnem videzu,« ugotavljajo pri ameriškem Združenju za estetsko kirurgijo.

Končno – podaljšanje penisa!

Morda je prekratek prijateljček podoben kompleks (ali pa celo fetiš) kot premajhne dojke pri ženskah. Pri obeh, pri joških in kurcih, gre za telesni izraz rodovitnosti, za najmočnejšega samca in za najbolj plodno samico. A, kerlci, žal vas moramo razočarati. Zadeva ni tako preprosta kot pri silikonskih joških in tudi ne tako pogosta, kot si mislite. Težava je namreč v tem, da je operativno podaljšan penis dejansko daljši (za kake dva, tri centimetre) samo (!) v nevzburjenem stanju in vam potemtakem pri zadovoljevanju boljše polovice ne pomaga kaj dosti. Nuca le tistim s kompleksi pri skupnem prhanju.

»V resnici ta penis niti ni daljši, ampak je nekako potegnjen naprej, saj imamo moški v telesu skrite še kake tri, štiri centimetre penisa. Po sprostitvi ligamenta, ki drži penis v pravilni legi, je ta pritrjen na novo mesto,« pravi dr. Planinšek, ki take operacije še ni opravil. Problem pri tovrstnem podaljšanju, za katero se sicer kirurgi najpogosteje odločijo, je, da se spuščen penis v erekciji ne postavi več tistih 110 ali 120 stopinj stran od telesa, ampak zgolj malček naprej (v bistvu visi proti kolenom) in ga morate pri prijetnem opravilu usmeriti z roko. Eeeeeh, precej neprijetno …

Druge vrste operativnih podaljšanj in debeljenj petelinčka v hlačah pa so bolj tvegane in zakomplicirane. Med možnimi metodami je zaslediti vbrizgavanje maščobe v ud iz drugih delov pacientovega telesa, presaditev kože in celo vbrizgavanje tujega obdelanega tkiva (ponavadi umrlega darovalca). »Pri debeljenju pa se odebeli le koža, ne pa aktivni del penisa,« opozarja dr. Planinšek. Poleg tega med tveganja zdravniki poleg srbenja, krvavitev, lupljenja kože ipd. vključujejo celo izgubo funkcije penisa! To pa nam ni najbolj všeč, a?!

Rezultat tveganih operacij je za kakih 50 odstotkov odebeljen penis (razen glavice) in kake tri do štiri centimetre več v nevzburjenem in dva do tri centimetre v vzburjenem stanju. Morda. Končne dolžine vam zdravnik namreč ne more določiti vnaprej, saj je preveč odvisno od anatomije posameznika. Nujni za uspeh tovrstnih podaljšanj pa so tudi postoperativne vaje in uporaba uteži!

In ko smo že pri navijanju orodja – nekateri prisegajo na napravico, v silikonski obroč katere vtaknete prijateljčka in z vzmetmi, ki so namontirane na zunanjost ohišja, orodje navijate kot na navijalko. In ga počasi podaljšujete. Kolikor pač hočete (realno pa za kakih 6 centi). Za 12.000 dolarjev, kolikor stane švedski izum v škatlici, oblečeni v modri žamet, s čarobnim pripomočkom, ki pravzaprav posnema tisočletja stare metode afriških plemen navijanja, daljšanja in nategovanja. A previdnost tudi tu ni odveč. V srbskem Playboyu smo namreč lahko brali o moškem, ki je podobno ‘pumpico’ prejel za darilo od svojega dekleta. Rezultat? Koliko centi več? Nič, fantje! Tip je namreč nabil kup kompleksov, par pa končal v seksologovi ordinaciji …

Barbike in Keni

Sodobna zahodna kultura je kult telesa povzdignila nad vse. Videz tako dandanes popolnoma določa osebo, sporoča o njenem življenjskem stilu, premoženju, zdravju, uspešnosti in še kaj. Telo je postalo projekt, glina ali plastika, skratka snov, ki jo lahko po mili volji (pre)oblikujemo. Težava je le v tem, da nam sodobna kultura vsiljuje čedalje teže dosegljive telesne ideale. Strokovnjaki so ugotovili, da je telešček ikone majhnih deklic Barbike za 95 odstotkov ženske populacije popolnoma nedosegljiv ideal, medtem ko ima telesne in genetske preddispozicije za telo njenega partnerja Kena kar 50 odstotkov moških.

Je torej sodobna vizualna kultura do moških prizanesljivejša? No, bila je, saj so jo dolgo oblikovali prav oni! A se je bumerang vrnil in udaril po stvaritelju! Strokovnjaki zaradi obsedenosti z videzom, ki je vedno manj možat ter vedno bolj uniseks in androgin (ne ženski ne moški), tudi med moškimi opažajo motnje hranjenja, kot je anoreksija, in nezdravo zasvojenost z vadbo in zdravo prehrano ter zlorabo steroidov. Pretiravanje pač škodi. Metka Kuhar ugotavlja, da moški zaradi nezadovoljstva z lastnim videzom pravzaprav trpijo še bolj kot ženske: »Verjamejo namreč, da je privlačen videz pogoj za ekonomski, socialni in seksualni uspeh.« Zaradi prepada med idealom in resničnostjo se neizbežno znajdejo v precepu, ki so ga strokovnjaki poimenovali Adonisov kompleks.

»Moški trpijo molče, kajti še vedno velja, da pravi moški niso obremenjeni z videzom. Težave s telesno samopodobo ogrožajo njihov občutek možatosti,« še piše Kuharjeva. Svoje, jasno, dodajo tudi mediji, ki nekritično promovirajo vedno iste telesne ideale. Za celotno zemeljsko oblo! Kuharjeva navaja citat ene izmed moških revij, v kateri so, če verjamete ali ne, zapisali: »Restavracije so del globalne zarote proti vitkim postavam. Kuharji skrbijo, da zavaljeni ljudje ne bi izginili z našega planeta. Uprite se njihovemu zlobnemu načrtu. Zavrzite prilogo – korenje naj bo dušeno ali ga postrgajte z zrezka.«

Okej, ampak odločitev je vseeno vaša! Bržkone si nihče ne želi, da bi po svetu hodili sami s seboj obsedeni stvori, pri katerih ni povsem jasno, ali so moškega ali ženskega spola. In ki so, kot v Huxleyjevem Krasnem novem svetu, opustili celo funkcijo razmnoževanja. Ne, ne, ne, od boga danih zastonjkarskih užitkov pač ne damo! In dokler lahko o tem še odločamo sami – živele razlike! Živel prevelik nos in trebuh ter živel ohlapen trebuh in premajhni joški. Tudi taki (četudi nepopolni) smo lahko srečni!

Dimenzije

Podaljševanje penisa na UKC Ljubljana izvajajo urologi, in ne plastični kirurgi. Zanimivo pa je, da specialisti plastične kirurgije sodelujejo pri popravljanju raznih anomalij, kot je denimo odsotnost testisa. Operacija je zastonj, vstavijo pa umeten, silikonski testis. Podobno je brezplačna tudi operacija spremembe spola, saj se neskladje fizičnega in psihičnega spola pojmuje kot bolezen. Dr. Planinšek pravi, da so njihove operacije spremembe spola tako uspešne, da se »nam čudijo po vsem svetu, ko na kongresih predstavljamo svoje rezultate«.

Dokončno operacijo spremembe moškega v žensko izvedejo po intenzivnih pripravah, med katere sodi tudi dveletno obiskovanje psihiatra. In fama okoli nezmožnosti doseganja orgazma, če moškega spremenite v žensko? Je samo fama, zatrjuje dr. Planinšek: »Naše ženske (prej moški) se v začetku celo pritožujejo nad premočnimi orgazmi. Nekatere ga doživljajo celo med hojo!« Živčevje, ki prepleta glavico spolnega uda, je namreč ‘varno spravljeno’ v nov klitoris. »Razlika je le v tem, da se nova vagina manj vlaži od naravne, ženske vagine.«

Še vedno kar 80 odstotkov vseh lepotnih posegov opravijo na obrazu, kar dokazuje tudi priljubljenost operacij nosu. Velja namreč, da nas nos najbolj določa, definira naš karakter, videz, starost ipd. Na nos se tudi najpogosteje nanašajo različne opazke in zbadanja. Operacije nosu v UKC Ljubljana izvajajo s pomočjo medicinskega kokaina (hej, ravno tako zadane!), ki popolnoma ustavi krvavitev. Tudi naš sogovornik, dr. Franc Planinšek, si je dal pomanjšati usločen, po njegovem mnenju prevelik nos.

Kirurški fitnes

Pogosta lepotna operacija na moških, o kateri je najmanj slišati, je operativno pomanjšanje prsi. Ja, prav ste prebrali, prsi! Maščoba, ki se nabere na prsnem košu, namreč vpliva na povečanje prsi, česar dedci na svojem telesu, jasno, ne želijo gledati! Želijo pa kvadratne, mišičaste prsi, ki jih nikakor ne morejo pridobiti z bildanjem. In operacije, pri katerih moškim vstavljajo vsadke, podobne razvpitim silikonskim, le da gre za bolj čvrst gel, so pri nas pogostejše, kot bi si mislili. Mišičasti videz pomagajo kirurgi doseči tudi na nogah in zadnjicah. Cena za mišične vsadke je na UKC Ljubljana približno 430.000 tolarjev plus 200.000 tolarjev za vsadek.

Za popoln rezultat transplantacije las je treba potrpeti tudi do dve leti! Če se kirurgi odločijo za flancanje. V začetnih fazah bodo luknjice, iz katerih poganjajo lasje, dokaj opazne, nekako tako kot na tistih plastičnih punčkah za otroke. Za naravni videz boste morali obisk kirurga ponoviti večkrat in predvsem dati času čas. Lahko pa se kirurg odloči tudi za t. i. rotacijo režnjev, pri kateri vam posameznih lasnih foliklov ne bo sadil posamezno, ampak bo na plešo prišil cele kose poraščene kože z drugih koncev vašega lasišča. Tretja metoda pa je kombinacija napihovanja kože na lasišču, kjer lasje še rastejo, in njenega poznejšega presajanja. Odvisno pač od zgodovine plešavosti v družinski zgodovini.

Koliko stane?

Operacije, ki jih izvajajo v UKC Ljubljana, v ceni vsebujejo tudi zavarovanje, kompletno oskrbo pred operacijo in po njej, intenzivno nego, zdravniški nadzor in ležanje po končanem postopku, česar nekateri podobni izvajalci lepotnih storitev v svojih cenah ne navedejo.

 • Cene, ki jih navajamo, so v okvirnem razponu, saj se lahko odločite za lokalno anestezijo (nižja cena) ali splošno narkozo (višja cena).
 • Operacija nosu – od 180.000 do 380.000 tolarjev
 • Transplantacija las – se šteje po urah, ki jih porabi kirurg, pri čemer ena seansa denimo rotacije režnjev stane približno 300.000 tolarjev v splošni anesteziji
 • Liposkucija maščobe – med 160.000 in 360.000 tolarjev, če želite med posegom spati
 • Zategovanje trebuha, ki je potrebno pri odstranjevanju ogromnih trebuhov – okoli 300.000 tolarjev, če pa gre poleg tega še za kompletno rekonstrukcijo trebuha (ko povežejo tudi mišice in prestavijo popek) se cena ustavi pri 600.000 tolarjih.
 • Popoln facelifting (kar pomeni tudi dvig obrvi, obdelavo vek, podbradka, dvig ličnic in še česa) – od 1.200.000 do 1.500.000 tolarjev
 • Spodnji facelifting oz. zmanjšanje podbradka – od 300.000 do 700.000 tolarjev
 • Popravki spodnje in zgornje veke – od 100.000 do 400.000 tolarjev za eno veko
 • Povečava ustnic z lipofilingom – 100.000 tolarjev, če vas obdelajo z vašo lastno maščobo
 • Popolnjevanje obraza (moški pač rabi tudi ličnice) – 100.000 tolarjev z lastno maščobo, če injecirajo umetne polnilce, se jih plača posebej
 • Vsadki za prsne mišice, zadnjice in meča – 430.000 tolarjev brez vsadkov, ki jih kupite posebej za 200.000 tolarčkov za kos

Penis, oj, penis!

Božanstvo. Kult čaščenja. Fetiš. Vir zadovoljstva in kompleksov. In vedno prekratek, kaj?! V resnici naj bi imeli dejansko potrebo po podaljšanju penisa tisti moški, katerih orodje ne presega 8 centi v erekciji. Normalno vzburjeni penisi pa naj bi dosegali velikost od 11 do 18 centimetrov. Vam »normalne« številke nič ne pomagajo?! Bi vseeno imeli daljšega in debelejšega? Pa kaj vam bo, baje le tretjini žensk pride prek famozne točke G, preostale itak stimulira draženje klitorisa. No, neki Poljak si je kljub temu želel debelejše orodje in si je lastnoročno vbrizgaval parafin. Halo?! Parafin?!

Tip je, jasno, moral poiskati pomoč urologa, saj mu je prijateljček otekel in stalno je nekaj curljalo iz njega. Mislite, da imajo porno igralci res tako velike? No, nekateri že, pri večini pa uporabljajo filmske trike kamere z žabje perspektive, pa obrijejo jih tam okoli, da orodje bolj izstopa. In še ena tolažba – po statističnih podatkih ima le dva odstotka Zemljanov v hlačah zverino nad 23 centi. To pa je enako odstotku ljudi, ki imajo tako visok IQ, da pridejo v Menso.

Moški v številkah

Najpogostejša operacija, za katero se po svetu odločajo moški, je popravek nosu – 16,4 odstotka vseh lepotnih posegov. Sledi popravljanje vek – 12,4 odstotka. Zgladitev gubic z živčnim strupom botoxom – 11,8 odstotka. S skoraj 11 odstotki se ji približuje liposukcija, zmanjšanje prevelikih prsi – 6,9 odstotka – in transplantacija las – 6,4 odstotka. Za facelifting se za zdaj odloči 5,7 odstotka moških. Operacije podaljševanja penisa pa na seznamu ISAPS-a sploh ni!

In kje na tem svetu so moški najbolj samovšečni? Presenetljivo največ lepotnih operacij na moških (spodobnih 31,3 odstotka) opravijo v Indiji! Sledijo ji Tajvan in Kolumbija s četrtino, Savdska Arabija, Singapur in Libanon s približno 20 odstotki. Presenečeni?! O, ja! Slovenija se s 14,3 odstotka uvršča ob bok Mehiki, Nemčiji, Turčiji in Romuniji. Hej, še bivša Juga z 12,7 odstotka poseka svobodomiselne Američane s skromnimi 9,6 odstotka. Najniže na lestvici s pičlima 2,5 odstotka so v Rusiji. (Vir: Mednarodno združenje za estetsko kirurgijo, ISAPS.)

TEKST: Alenka Kotnik

ILUSTRACIJE: Goya

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.