8. 3. 2022, 06:00

Šolarji brez zaščitnih mask: lepo je spet videti tvoj nasmeh!

Otroci se v dnevu nasmejejo kar 400-krat.

Profimedia

Prednosti nasmeha je skoraj neomejeno. Ta lahko deluje kot način preprostega izraza sreče, v težkih situacijah pa pripomore k lajšemu povezovanju tako s samim s sabo, kot z drugimi. 

Otroci so svoje nasmehe za maskami skrivali vse od septembra leta 2020, ko je v veljavo vstopil Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru.

»Zdaj, če pustimo, seveda, šole odprte, je potrebno poskrbeti za to, da bodo šole čim bolj varne. To lahko poskrbimo na ta način, da tako tisti, ki so zaposleni v šolah, kot učenci in dijaki, upoštevajo vsa higienska pravila,« je septembra 2020 v oddaji N1 Studio komentirala vodja strokovne skupine, Mateja Logar.

Od uvedbe obveznega nošenja mask je slednje neizbežno zaznamovalo neverbalno komunikacijo otrok in razumevanje popolnoma novih načinov komunikacije, ki so jo lahko do tedaj izrazili s preprostim nasmehom. 

Videti pomeni občutiti ... in krepiti imunski sistem!

Mnogi avtorji, med njimi tudi Hardwood, so v premislekih o pomenu nasmeha za otroke poudarili pomembnost same geste nasmeha že v prvih letih razvoja. Ta v otroku razvija sposobnost empatije, hkrati pa omogoča nadzor nad lastnimi čustvi.  

Zato je pogovor o moči nasmeha in njegovem pozitivnem vplivu na otroke pomembno usmeriti tudi v dejstvo, da nasmeh vpliva na krepitev otrokovega imunskega sistema"Kar je neverjetno, je to, da lahko samo fizično dejanje nasmeha vpliva na krepitev vaše imunosti," potrdi dr. Grossan. "Ko se nasmehnete, možgani to razumejo kot odraz sprostitve mišic," vas pa posledično prevzame občutek sreče.

Otroci se v dnevu nasmejejo kar 400-krat!

Nasmeh ni le univerzalno sredstvo komunikacije, temveč tudi pogosto. Kot zapiše Savitz se več kot 30 % ljudi nasmehne več kot 20-krat na dan, manj kot 14 % pa le manj kot 5-krat na dan. Kot doda so tisti z največjimi supermočmi pravzaprav otroci, ki se nasmehnejo kar 400-krat na dan.

Nasmeh ali čokolada?

V študiji, ki so jo izvedli v Združenem kraljestvu, so britanski raziskovalci ugotovili, da lahko en nasmeh zagotovi enako raven stimulacije možganov kot do 2000 čokoladnih ploščic, kot o tem zapiše Savitz.

Nasmeh torej v nas prebuja občutke, ki naše možgane nagrajujejo na način, s katerim se ne more primerjati niti čokolada.


 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol