29. 12. 2020, 14:27 | Vir: STA

Leto 2021 bo mednarodno leto sadja in zelenjave

Tamino Petelinšek/STA

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašajo za mednarodno leto sadja in zelenjave. Med cilji mednarodnega leta sta osveščanje o pomenu uživanja sadja in zelenjave ter zmanjšanje izgub teh živil v prehranskih sistemih.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, želi FAO z razglasitvijo mednarodnega leta ozaveščati in usmerjati pozornost politike na prehrano in zdravstvene koristi uživanja sadja in zelenjave, spodbujati raznoliko, uravnoteženo in zdravo prehrano ter izpostaviti uživanje sadja in zelenjave kot del življenjskega sloga.

Dejavnosti v okviru mednarodnega leta bodo usmerjene tudi v zmanjšanje izgub in odpadkov sadja ter zelenjave v prehranskih sistemih. Obenem bodo izpostavljali najboljše prakse, povezane s spodbujanjem trajnostne porabe in pridelave sadja in zelenjave ter izboljšanjem trajnosti skladiščenja, prevoza, trgovine, predelave, prodaje na drobno, zmanjševanja izgub in odpadkov, recikliranja ter interakcije med temi postopki.

Med najboljšimi praksami so tudi vključevanje malih lastnikov, vključno z družinskimi kmetovalci, v lokalno, regionalno in globalno proizvodnjo ter verige vrednosti s trajnostno pridelavo in porabo sadja ter zelenjave in krepitev zmogljivosti vseh držav, zlasti tistih v razvoju, za vpeljavo inovativnih pristopov in tehnologij v boju proti izgubam oz. odpadkom sadja in zelenjave.

Po priporočilih FAO in Svetovne zdravstvene organizacije predstavljata sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane. Odrasla oseba naj bi vsak dan pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, pa tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil.

Kot so ob tem še spomnili na ministrstvu, je prebivalec Slovenije leta 2019 v povprečju porabil 117 kilogramov zelenjave in 75 kilogramov svežega sadja ter 67 kilogramov krompirja. V Sloveniji imamo 32 avtohtonih in 17 tradicionalnih sort sadja in zelenjave ter štiri domače sorte krompirja, so dodali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.