17. 2. 2021, 10:21 | Vir: STA

Leto 2021 se je doslej izkazalo kot eno hidrološko bolj mokrih let

Tamino Petelinšek/STA

Hidroelektrarne v skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE) nadaljujejo z nadpovprečno proizvodnjo v tem letu. Do ponedeljka so proizvedle 540 gigavatnih ur električne energije in s tem že sredi meseca presegle obdobni plan za februar za 51 odstotkov. Leto 2021 se je doslej izkazalo kot eno hidrološko bolj mokrih let, so sporočili iz HSE.
 

Hidroelektrarne skupine HSE, ki združuje Dravske elektrarne Maribor, Soške elektrarne Nova Gorica in 49-odstotni delež v Hidroelektrarnah na spodnji Savi (HESS), bodo, če se bo trend nadaljeval, do konca februarja proizvedle več kot 650 gigavatnih ur električne energije. S tem bodo načrte za prva dva meseca v letu presegle za vsaj 39 odstotkov.

"Leto 2021 je eno izmed hidrološko bolj mokrih let. V zadnjih petih letih je bilo hidrološko najugodnejše leto 2016, ko je bila konec februarja dosežena hidro proizvodnja 424 gigavatnih ur, v primerjavi z letošnjim letom pa je bilo takrat realiziranih 65 odstotkov letošnje proizvodnje," je pojasnil vodja službe načrtovanja in vodenja obratovanja HSE Jernej Brglez.

Februarska proizvodnja po družbah je do sredine meseca najboljša v družbi Soške elektrarne Nova Gorica, kjer so načrt presegli za 100 odstotkov. Dravske elektrarne Maribor so v tem obdobju presegle plan za 48 odstotkov, Hidroelektrarne na spodnji Savi pa za 50 odstotkov.

"Visoki proizvodnji so botrovale ugodne hidrološke razmere, visoko razpoložljiva proizvodna infrastruktura ter ugodne tržne razmere," je dodal Brglez.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.