28. 10. 2020, 17:03 | Vir: STA

"Letos bo božič drugačen"

Profimedia

Letos bo božič drugačen, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danes v Bruslju ob predstavitvi svežnja dodatnih ukrepov v boju proti covidu-19. Opozorila je na koronsko utrujenost in pozvala vsakogar k odgovornosti. Ocenila je tudi, da je bilo rahljanje ukrepov pred poletjem prehitro.

"Letos bo božič drugačen," je odgovorila von der Leynova na vprašanje, kakšne praznike lahko konec leta pričakujejo Evropejci. "Veliko je odvisno od tega, kako bomo vsi skupaj ukrepali, a to bo drugačen božič," je dodala.

Njen posebni svetovalec v boju proti pandemiji, profesor Peter Piot, je poudaril, da to, kakšen bo božič, ni toliko odvisno od ukrepanja vlad, temveč od ravnanja vsakega posameznika.

Ob vse slabši epidemiološki sliki Evrope je predsednica opozorila, da se soočamo z dvema sovražnikoma: koronavirusom in koronsko utrujenostjo, ki da jo sicer razume, vendar pa kljub temu svari, da sedaj res ni čas za sprostitev.

Vsakdo mora prispevati z nošenjem maske in higieno ter z izogibanjem množicam, tesnim stikom in zaprtim prostorom s slabim prezračevanjem, je pozvala von der Leynova.

Piot je ob tem opozoril, da v EU masko v povprečju nosi 60 odstotkov prebivalcev, medtem ko je ta številka v Singapurju 95 odstotkov. Če bi vsakdo nosil masko, bi lahko s tem rešili na sto tisoče življenj, je poudaril.

Obenem je izpostavil, da na dan zaradi covida-19 umre 1000 Evropejcev, čeprav se je tveganje smrtnosti v primerjavi s pomladjo razpolovilo.

Na vprašanje, zakaj strategija v Evropi ni delovala, je von der Leynova odgovorila, da je bilo veliko storjenega v pravo smer, a da so bile izhodne strategije prehitre in rahljanje ukrepov prezgodnje.

Predsednica, ki je sicer po izobrazbi zdravnica, je še opozorila, da ob tem hudem drugem valu ne vemo, ali je zadnji, in da je razvoj, ki smo mu priča, sicer značilen za viruse. Zdaj še ni čas za končne sodbe, je še menila.

Piot pa je dejal, da je bilo verjetno preveč optimizma, da bodo ljudje na splošno spoštovali temeljna pravila, in ocenil, da bi čez poletje morali storiti več v skladu z rekom, da se streha popravlja, ko sije sonce.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.