17. 12. 2019, 10:31 | Vir: STA

Letošnje leto in jesen zaenkrat druga najbolj topla v zadnjih 140 letih

profimedia

Letošnji november je bil drugi najbolj topel november v 140 letih. Tudi letošnja jesen in leto sta zaenkrat druga najbolj topla od začetka meritev, je razvidno iz poročila znanstvenikov Ameriške agencije za oceane in ozračje (NOAA).

Izjemno visoke temperature so zabeležili na obeh delih sveta, saj je ledena površina tako na Arktiki kot Antarktiki padla na rekordno nizko raven, huje je bilo le še novembra 2016, piše na spletni strani NOAA.

Površina ledu na Arktiki je bila za 12,8 odstotka pod povprečjem, ki je določeno z meritvami med letoma 1981 in 2010, na Antarktiki pa je bila površina ledu za 6,35 odstotka pod povprečjem.

Povprečna temperatura je bila za 0,92 stopinje Celzija nad povprečjem 20. stoletja, s čimer je letošnji november drugi najbolj topel. Prvo mesto še vedno drži november leta 2015. Kar pet najbolj toplih novembrov so sicer zabeležili po letu 2013.

Tudi sicer kaže, da bo letošnje leto eno najtoplejših. Med januarjem in decembrom je bila namreč temperatura v povprečju za 0,94 stopinje nad povprečjem 20. stoletja, tako da je to tudi drugo najtoplejše obdobje med januarjem in decembrom v 140 letih, le malo za enakim obdobjem leta 2016.

Tudi tokrat sta bila letna časa, jesen oz. pomlad glede na hemisfero, nad povprečjem 20. stoletja. Zabeležili so namreč 0,94 stopinje višje temperature in tako ponovno drugo najvišje povprečje za rekordnim letom 2015.

Ravno v nedeljo so na podnebni konferenci ZN v Madridu dosegli le kompromisni dogovor o sklepni izjavi, ki poudarja nujnost dodatnega ukrepanja za doseganje ciljev glede dviga temperature. A so odločanje o knjigi pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma prestavili na leto 2020. Ta podnebni dogovor za cilj določa, da se dvig povprečne globalne temperature ohrani znatno pod dvema stopinjama Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem, obenem pa poziva k prizadevanjem za 1,5 stopinje.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ