17. 9. 2021, 07:28 | Vir: STA

Letošnji svetovni dan varnosti pacientov posvečen nosečnicam in materam

profimedia

Obeležujemo svetovni dan varnosti pacientov, ki je letos posvečen nosečnicam in materam ter njihovim novorojenčkom ter skrbi za kakovostno, strokovno ter spoštljivo obravnavo. Letošnji slogan Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je Ukrepajmo zdaj za varen in spoštljiv porod, so zapisali na spletni strani UKC Ljubljana.

Varno varstvo mater in novorojenčkov pa je drugi slogan današnjega dne. Slogana se osredotočata na medsebojno povezanost med varnostjo nosečnic, mater, novorojenčkov in zdravstvenih delavcev v trenutnih epidemioloških razmerah.

WHO ob svetovnem dnevu predlaga aktivnosti za ukrepanje, ki zahtevajo nujne in trajnostne ukrepe vseh zainteresiranih strani, da prepoznajo in investirajo v varnost zdravstvenih delavcev kot prednostno nalogo za varnost bolnikov.

"Pandemija covida-19 je trenutno med največjimi izzivi in grožnjami, s katerimi se sooča svet in človeštvo, zdravstvena oskrba pa doživlja največjo krizo na področju varnosti pacientov doslej", so zapisali na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Dodali so, da pandemija povzroča izjemni pritisk na zdravstvene sisteme po vsem svetu. Zdravstveni sistemi pa lahko delujejo le z zdravimi zdravstvenimi delavci.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pa so ponosni, da pomagajo pisati dobro zgodbo v Sloveniji, saj so skrb za nosečnice, novorojenčke, obporodna in poporodna dejavnost med najboljšimi v Evropi. "Vendar smo lahko še boljši, saj je vsaka škoda, ki se zgodi, in bi jo lahko preprečili, nesprejemljiva", so zapisali v sporočilu za javnost.

Predvsem med nerazvitimi in manj razvitimi državami sta varnost žensk v času nosečnosti in ob porodu ter varnost novorojenčkov izredno zaskrbljujoča in sta se s pandemijo covida-19 še poslabšala, so še zapisali.

Splošni cilji dneva varnosti pacientov so izboljšati globalno razumevanje varnosti bolnikov, povečati sodelovanje javnosti pri varni zdravstveni oskrbi in spodbujati ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje škodljivih dogodkov, ki se jih da preprečiti.

Skrb za varnost bolnikov simbolizira osvetlitev pomembnih stavb in drugih znamenitosti po svetu z oranžno svetlobo. V Ljubljani bodo letos z oranžno barvo osvetlili Mesarski most, v Slovenj Gradcu pa bolnišnico in Koroško galerijo likovnih umetnosti.

WHO je 17. september razglasila za svetovni dan varnosti pacientov leta 2019.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ