1. 10. 2018, 18:14 | Vir: STA

Ljubljana: Bruci s Pozdravom brucem uradno vstopili v novo študijsko leto

Profimedia

Letošnja generacija bruck in brucev ljubljanske univerze je s tradicionalnim Pozdravom brucem na Kongresnem trgu tudi uradno vstopila v novo študijsko leto. Dobrodošlico ob začetku študijskega leta so izrekli vodstvo univerze in ljubljanski župan Zoran Janković. Študijsko leto je odprl rektor Igor Papič.

Rektor ljubljanske univerze Papič je bruckam in brucem najprej sporočil, da jih njihovi profesorji nestrpno pričakujejo v predavalnicah, "vsaj od jutri naprej". Sicer ga izredno veseli, da so si za svoj študij izbrali vrhunsko izobraževalno in znanstvenoraziskovalno institucijo, "ljubljansko univerzo v najlepšem mestu na svetu".

"To je šele prvi korak do vašega končnega uspeha," je dejal Papič, ki je prepričan, da bodo tisti, ki bodo z marljivostjo in vztrajnostjo prišli do konca, torej do diplome, dobili svojo poklicno izobrazbo. Zaželel jim je uspešen začetek študijskega leta. Rektor ljubljanske univerze je dobrodošlico izrekel tudi tujim študentom, ki študirajo na univerzi. "Brucke in bruci, dobrodošli na najboljšo univerzo v najlepšem mestu na svetu - Ljubljani, profesorji vas komaj čakajo na fakultetah," je bruce pozdravil župan Janković in jim zaželel same dobre ocene in da končajo študij.

Novopečene študente je pozdravila in jim zaželela uspešno študijsko leto tudi predsednica študentskega sveta univerze Laura Koudela. Svetovala jim je, naj izkoristijo priložnosti, ki jim jih ponuja univerza tako na študijskem kot obštudijskem področju, in naj bo to obdobje čim bolj aktivno in kreativno.

Zabavno in družabno popoldne se bo na Kongresnem trgu, kjer bruci lahko pridobivajo dodatne informacije o študiju in obštudijskih dejavnostih na stojnicah vseh 23 fakultet in treh akademij, zaključilo s koncertom. Najbolj vztrajni pa lahko druženje nadaljujejo na zabavi dobrodošlice Študentskega kampusa. Ob začetku novega študijskega leta se je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo srečal z rektorji slovenskih univerz, in sicer ljubljanske Igorjem Papičem, mariborske Zdravkom Kačičem, primorske Draganom Marušičem in novogoriške Danilom Zavrtanikom.

Dogovorili so se, da bodo vsa odprta vprašanja reševali sproti v dialogu. Strinjali so se, da bodo skupaj iskali najboljše možne vsebinske rešitve, ki jih bo potem ministrstvo ustrezno umestilo v zakonodajni okvir. Kot so izpostavili, je bolj od števila novih zakonov pomembna kakovostna vsebina. Najbolj pereča odprta vprašanja so, poleg znanih težav pri financiranju znanosti in raziskovalne dejavnosti, ustrezna definicija javne službe, ureditev statusa profesorjev, raziskovalcev in javnih zavodov.

V študijskem letu 2018/2019 bo na ljubljanski univerzi vpisanih več kot 37.000 študentov, med njimi okoli 8000 brucev. Končni podatki o številu vpisanih študentov, domačih in tujih, bodo znani konec meseca.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.