4. 5. 2017, 10:45 | Vir: STA

Ljubljana se pripravlja na 61. pohod po Poti ob žici

profimedia

Ljubljana bo konec tega tedna v znamenju najbolj obiskane športno-rekreativne prireditve v Sloveniji: 61. pohoda po Poti ob žici, ki vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev.

Danes, torej v četrtek, 4. maja, se bodo najprej pohoda udeležili praktično vsi ljubljanski vrtci ter tudi iz drugih krajev Slovenije, prireditelji pričakujejo med devet in dvanajst tisoč udeležencev, petek, 5. maj, je dan za pohode šolarjev in dijakov, kjer organizatorji pričakujejo blizu 9000 udeležencev, osrednji dogodek pa bo v soboto, 6. maja.

V soboto bodo poleg ljubiteljev pohodništva, lani se je pohoda udeležilo preko 8000 rekreativcev, letos jih pričakujejo še več, na sporedu tudi teki trojk, kjer je za nastop prijavljenih preko 2000 ekip, ki se bodo pomerile na 12,5 ali 29 km v članski in veteranski kategoriji ter na 3000 metrov za osnovne in srednje šole, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Gojko Zalokar iz družbe Timing Ljubljana. Vsi udeleženci pohoda bodo prejeli posebno spominsko kolajno.

Za letos so pripravili še eno novost, na pobudo Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ljubljana bo v soboto natanko ob 12. uri ob 75-letnici postavitve žice posebna akcija Objemimo Ljubljano, ko se bodo v znak prijateljstva, sodelovanja in ljubezni do mesta vsi udeleženci pohoda ob pisku sirene prijeli za roke in z živim obročem obdali Ljubljano.

"Pomembno je, da je prireditev brezplačna, prijavnine ni, tako da se je lahko udeležijo vsi navdušenci. Že dolgo ne gre le za športno manifestacijo, ampak za gibanje za vse življenje. Še zlasti v zadnjih letih, ko je Ljubljana postala zelena prestolnica Evrope," je dejal Zalokar in pojasnil, da bodo tudi letos organizatorji posebno skrb namenili zbiranju odpadkov na vseh 35 km, zato so z županom Zoranom Jankovićem tudi podpisali zavezo o organizaciji dogodka brez odpadkov, t.i. "zero waste". To pomeni, da bodo vsi odpadki reciklirani, v luči skrbi za okolje pa so letos ob trasi namestili tudi pitnike, tako da ne bo več plastenk.

"Rdeča nit prireditve je Partizanski pevski zbor, ki bo tudi letos nastopil med 10.30 in 11.30 na Kongresnem trgu, nato sledi pozdrav župana Zorana Jankovića ter razglasitev absolutnih zmagovalcev kultne prireditve teka trojk, po 12. uri pa bo zbrane zabavala še Alya, tako da smo poskrbeli tudi za mlajši rod," je dodal Zalokar in povedal, da bo posebna skrb namenjena varnosti prireditve, tako udeležencev kot tudi njihove lastnine.

Startno mesto teka trojk je pred Magistratom, vse prireditve pa se bodo končale na Kongresnem trgu, medtem ko je servisni del na Trgu republike, saj je Kongresni trg že postal premajhen za tako veliko prireditev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.