Uredništvo | 26. 1. 2024, 15:45

Ljubljančani besnijo: zaradi neočiščenih pločnikov morajo hoditi po nevarni cesti. To pa še ni vse!

M.P.

Kljub temu, da je od sneženja minilo že ves teden, so ponekod pločniki še vedno neprehodni in tudi zelo nevarni.

Številne obcestne gradnje, ki prisilijo pešce, da naredijo obhod oziroma gredo naokrog. Pa potem različne dostave in odvozi blaga ter parkiranje na pločnikih in javnih površinah. In še bi lahko naštevali. Vse to so stalnice, ki pešce in kolesarje ovirajo in jim preprečujejo varno pot. "Ali so pločniki sploh še namenjeni pešcem," je pogosto vprašanje, ki se pojavlja na strani Mestne občine Ljubljana (MOL) v njihovi rubriki Pobude meščanov.

Žalostna slika

Potem je zapadel še prvi januarski sneg in stvari so se samo še poslabšale. Teden dni po sneženju so pločniki marsikje v "našem najlepšem mestu" še vedno neočiščeni. Ne le to, ponekod so na njih veliki kupi snega, ki so ga odstranili s cestišča in ga nametali - na pločnike. Cestni promet mora teči, tisti, ki hodijo peš, pa bodo verjetno že sami pogruntali, kaj in kako, se zdi, da je aktualno razmišljanje. 

M.P.

V bližini ljubljanskih Dravelj so te dni zelo pogosti prizori ljudi, ki za hojo namesto pločnika uporabljajo precej prometno cesto. Po nevarni cesti morajo na sprehod tudi starejši ljudje iz bližnjega doma za upokojence. Opazili smo nekaj gibalno oviranih oseb, ki so se mučili z uporabo zaledenelih in s kupi snega zasutih pločnikov. Na koncu so do bližnjega Mercatorja morali priti kar po cesti, medtem ko so avtomobili vozili mimo njih. V danih okoliščinah jim pač ni preostalo drugega, kot da so stopili na cesto in pot nadaljevali po njej.

M.P.

"Zmotilo me je, da mlada mamica z vozičkom praktično ni mogla voziti vozička z dojenčkom. Da o invalidih ne govorim, pa tudi drugi pešci se mučimo," je na Facebooku zapisala Šiškarica Nada.

Marsikje pločniki kar zaparkirani

"Ulica Ob žici sploh ni očiščena in soljena, kar predstavlja veliko nevarnost prebivalcem. Glede na ostale pobude vidim, da je očitno v Šiški velik problem s slabo izvedbo zimske službe, zato prosim, da nemudoma naročite izvajalcu soljenje živega ledu na ulici ter da se z njim pogovorite o ustreznem izvajanju zimske službe. Sramotno, da so ceste, pločniki in parkirišča v IC Stegne (kjer domnevam da za zimsko službo skrbijo podjetja sama) bolje urejena, kot javne površine," je le eden od nedavnih zapisov občana na MOL-ovi spletni strani, na katerega mu pristojni še niso odgovorili.

Se pa, kot že prej omenjeno, na MOL-ovi strani Pobude meščanov redno pojavljajo zapisi in pritožbe v zvezi s problematiko neprehodnosti pločnikov. Na še en problem so tam opozorili: "Tudi več osebnih vozil hkrati stoji na avtobusni postaji, ker gredo vozniki avtobusov LPP in drugi v bližnjo pekarno po malico," je objavil eden od Ljubljančanov. Zapisi o zaparkiranih pločnikih, ki pešcem ne dovoljujejo prehoda in varnih poti, se na njihovi strani pojavljajo skoraj vsak dan. 

Čeprav so pločniki javna površina, za njih pa naj bi skrbela komunalna služba, je glede neočiščenih pločnikov vseeno na mestu vprašanje: kje so časi, ko so občani sami pljunili v roke, prijeli za lopate in poskrbeli za varnost drug drugega?

M.P.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord