25. 2. 2020, 12:44 | Vir: STA

Ljubljanska univerza s preventivnimi ukrepi zaradi novega koronavirusa

profimedia

Na Univerzi v Ljubljani so sprejeli prve ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, da ne bi prišlo do zapletov pri izvajanju izobraževalnih aktivnosti. Med drugim vse študente in sodelavce, ki so se zadnjih 10 dni mudili v italijanskih krajih, ki so trenutno v karanteni zaradi koronavirusa, pozivajo, naj prihodnja dva tedna ostanejo doma.

Doma naj tako - ne glede na svoje počutje - ostanejo vsi zaposleni, sodelavci in študenti, ki so se v zadnjih 10 dneh zadrževali v italijanskih krajih Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano in okolici kraja Vo' Euganeo. Prav tako to velja za tiste, ki so v tem času bili v drugih krajih zunaj Evrope, kjer je znano, da obstaja epidemija koronavirusa.

Tisti, ki v 14 dneh ne bodo zboleli, se lahko vrnejo v službo oz. k pouku. Tistim, pri katerih bi se morda pojavili povišana telesna temperatura, kašelj, občutek pomanjkanja zraka ali težko dihanje, pa svetujejo, naj o tem po telefonu ali elektronski pošti obvestijo svojega zdravnika.

"Ne hodite v ambulanto nenapovedano, da ne boste okužili še drugih," še svetujejo.

Poleg tega vsem fakultetam svetujejo preložitev obiskov študentov, profesorjev ali poslovnih partnerjev iz bolj ogroženih držav.

Študenti ljubljanske fakultete za družbene vede so že v ponedeljek prejeli obvestilo fakultete, naj upoštevajo vsakodnevne zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot so higiena rok in kašlja.

Iz obvestila je tudi razvidno, da imajo čistilke na fakulteti dodatna navodila za razkuževanje kljuk vrat in drugih površin. Vse, ki so bolni ali okrevajo od gripe, kašljajo, kihajo, čeprav so brez vročine, pa opominjajo, naj ne hodijo na predavanja.

Stanje v svetu ta hip!

Novi koronavirus v Italiji se širi proti jugu države - danes so en primer okužbe potrdili v Palermu in dva v Firencah. Skupno je okuženih že okoli 280 ljudi. Italijanski premier Giuseppe Conte je medtem očital bolnišnici v Lombardiji, kjer se je z novim virusom okužilo največ ljudi, da se ni držala predpisov glede preprečevanja širjenja okužb. Svoj prvi primer okuženega s koronavirusom so pravkar potrdili tudi na Hrvaškem, dva pa tudi v Avstriji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.