18. 11. 2020, 15:17 | Vir: STA

Ljubljanski UKC v diagnostično-terapevtskem servisu odprli še preostale cone

Anže Malovrh/STA
Ljubljanski UKC v diagnostično-terapevtskem servisu odprli še preostale cone (foto: Anže Malovrh/STA)

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so danes zdravljenju covidnih bolnikov predali vse prostore diagnostično-terapevtskega servisa (DTS). Odpirajo tako cone C in D kot tudi E in F. Tukaj bodo lahko namestili dodatnih 100 bolnikov, v izrednih razmerah pa do 200, je v izjavi za medije povedal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

Danes bolnike nameščajo v conah A in B. Večino sprejetih bodo preselili v cono A, bolnike s težjim potekom bolezni pa bodo nameščali v cono B. "Obe coni bosta z današnjim dnem začeli polno delovati," je povedal Poklukar.

V prihodnje pa bodo skladno z razvojem epidemije širili kapacitete za nove sprejeme. Če se bo trend umiril in ne bo novih sprejemov bolnikov s covidom-19, pa bodo na to lokacijo preselili bolnike iz drugih oddelkov, kjer danes ne morejo opravljati svojega dela, kot je na primer ortopedska klinika.

Danes je bilo sicer v UKC nameščenih več kot 320 bolnikov s covidom-19, okoli 65 jih zdravijo na intenzivni terapiji. Še okoli 40 bolnikov spremljajo v domačem okolju in jih po potrebi kličejo na kontrole.

Največji izziv ostaja pomanjkanje kadra, je povedal Poklukar. Na programih za covidne bolnike dela 825 zaposlenih. V torek je bilo odsotnih več kot 200 zaposlenih, od tega jih je bilo več kot 130 zaradi okužbe na bolniški, okoli 90 zaposlenih pa je v karanteni. Zaposlenim, ki zaradi ustavitve javnega prometa ne morejo priti na delovno mesto, pomagajo tako z urejanjem prevozov kot pri namestitvi v Ljubljani, je pojasnil Poklukar.

V prostorih DTS so se sicer danes na operativnem sestanku pred zaključkom del sestale vse službe, ki so pomagale pri zagotovitvi nujne zasilne namestitve za bolnike s covidom-19. Gre za Slovensko vojsko, upravo za zaščito in reševanje, Civilno zaščito Mestne občine Ljubljana (Mol) in Rdeči križ Slovenije (RKS).

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš je poudaril, da vojska rada priskoči na pomoč, tako pri delu kot s sredstvi. Spomnil je, da so na tej lokaciji že vzpostavil rentgen v kontejnerju. Vojaki pa so na pomoč priskočili tudi pri vzpostavitvi covidne cone. Kot je dejal Glavaš, ima tudi zdravstvena enota vojske usposobljen kader, ki skrbi za vojake, če imajo možnost pa priskočijo na pomoč tudi institucijam.

Kadrovsko pa UKC Ljubljana pomagajo tudi prostovoljci in bolničarji iz Rdečega križa ter oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mola. Generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin je povedala, da v UKC sodeluje 60 bolničarjev. Poudarila je, da so strokovno usposobljeni, a so pri delu podpora rednim službam. Sicer njihovi bolničarji pomagajo tudi v Novi gorici, Celju, Mariboru in Trbovljah. Robert Kus, ki na Molu vodu oddelek za zaščito, pa je poudaril, da zaposlenim v UKC pomagajo tudi pri namestitvi in prevozu v službo.

S kadrom in organizacijo pa je sodelovala tudi Civilna zaščita. "Če prostori ne bodo zasedeni, bomo pa toliko bolj zadovoljni," je ob predaji prostorov dodal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.