13. 10. 2021, 07:00 | Vir: STA

Ljudje bolj optimistični glede širjenja koronavirusa

Profimedia

Ljudje so bolj optimistični glede širjenja novega koronavirusa, je pokazala javnomnenjska raziskava Valicona. Indeks optimizma je po njihovih ugotovitvah dosegel vrednost minus štiri, kar je za 44 točk višje kot pred dvema tednoma. Nekoliko pa se je povečal tudi indeks zaskrbljenosti.

"Podobno vrednost smo nazadnje izmerili julija letos, podobno visoke razlike pa tako rekoč vsakič, ko so osnovni kazalci širjenja virusa kazali na ustavitev rasti števila okužb, podobno kot smo bili temu priča v zadnjih dveh tednih," so rezultate pojasnili na Valiconu.

V letošnjem letu je bilo po njihovih ugotovitvah v primerjavi z lanskim manj "ekstremno pesimističnih obdobij". Pri indeksu optimizma gre sicer za razliko med deleži odgovorov "gre (zelo) na bolje" in "gre (zelo) na slabše".

Indeks normalnosti, ki predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov ocen osebnega doživljanja razmer je prvi vikend v oktobru dosegel vrednost minus 32, kar je sedem odstotnih točk več kot v drugi polovici septembra.

Po njihovi oceni je indeks kljub temu še vedno zelo nizko. "Trenutno razpoloženje je sicer precej podobno stanju oktobra lani, le da smo lani tako nizke vrednosti dosegli šele v drugi polovici oktobra tik pred zapiranjem javnega življenja," so navedli Valicon.

V Valiconu ugotavljajo, da je indeks normalnosti lani med aprilom in začetkom oktobra znašal 10, v enakem obdobju letos pa minus 16. "Celih 26 točk znaša torej negativna razlika v osebnem doživljanju razmer epidemije covida-19 v enakem obdobju lani in letos," so povzeli.

V primerjavi z rezultati izpred dveh tednov se je povišal indeks zaskrbljenosti

Ki predstavlja razliko med (bolj) zaskrbljenimi in (bolj) nezaskrbljenimi, a je precej nižje kot lani v enakem obdobju. "Tudi sicer je stopnja zaskrbljenosti v letošnjem letu, glede na enako obdobje lani nekoliko nižja," ugotavljajo na Valiconu. Stopnja zaskrbljenosti pa je letos precej bolj stabilna kot lani, "kar bi lahko razumeli kot sprejemanje t. i. nove normalnosti".

Glede na enako obdobje lani pa sta se izboljšala tudi indeksa finančnega stanja in potrošnje, kar bi lahko razumeli kot sprejemanje t. i. nove normalnosti, ugotavlja Valicon.

Za dve odstotni točki je zrasel tudi delež vsaj enkrat cepljenih proti covidu-19 ali tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili. Seštevek vseh tako znaša 73 odstotkov.

K temu je po navedbah Valicona prispeval predvsem višji delež cepljenih, prav tako tokrat nekoliko več takih, ki bi se zagotovo cepili, manj pa teh, ki bi se verjetno cepili.

Maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let je tokrat nekoliko nižja in znaša 82 odstotkov, minimalna pa nekoliko višja in znaša 76 odstotkov, ugotavlja Valicon.

Raziskavo #Novanormalnost je družba Valicon opravila v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. V njej je med 1. in 3. oktobrom sodelovalo 523 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.