25. 2. 2021, 07:00 | Vir: STA

Ljudje manj kritični do ukrepov, cepiti se namerava skoraj 60 odstotkov anketiranih

Profimedia

Tokratna javnomnenjska anketa Valicona beleži manjšo kritičnost do ukrepov, kot pred dvema tednoma. Izboljšalo se je tudi osebno doživljanje trenutnih razmer, več je ljudi, ki menijo, da gre situacija v državi na bolje, vseeno pa je dve tretjini vprašanih zaskrbljenih zaradi trenutne situacije. Cepiti se namerava skoraj 60 odstotkov anketiranih.

Trenutno 80 odstotkov ljudi meni, da gre epidemiološka situacija v državi na bolje, kar je štiri odstotke več kot pred dvema tednoma. Sproščanje ukrepov za zajezitev okužbe z novim koronavirusom se odraža tudi v manjši kritičnosti do ukrepov. Te tako sedaj kot prestroge ocenjuje 52 odstotkov anketiranih (11 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma), kot ravno pravšnje dobra četrtina anketiranih, petina pa je takšnih, ki ukrepe ocenjujejo kot premalo stroge (delež teh je narasel za sedem odstotnih točk), kaže javnomnenjska anketa #Novanormalnost.

Osem odstotkov manj kot pred dvema tednoma je takih, ki ukrepe ocenjujejo kot bolj neustrezne (37 odstotkov). Delež anketirancev, ki menijo da so ukrepi bolj ustrezni ostaja podoben (14 odstotkov), se je pa za deset odstotnih točk povečal delež teh, ki jih ocenjujejo kot deloma ustrezne, deloma neustrezne. Tako trenutno meni slaba polovica anketiranih.

Podobna so razmerja pri oceni ukrepov za gospodarstvo, kjer se je prav tako najbolj povzpel delež teh, ki ukrepe ocenjujejo kot deloma ustrezne, deloma neustrezne. Takih je trenutno dobra polovica vprašanih.

Izboljšalo se je tudi osebno počutje anketiranih. Kot povsem brezupno trenutno situacijo tako dojemata dva odstotka anketiranih, medtem ko je bilo pred dvema tednoma takšnih pet odstotkov. Sedem odstotkov (štiri odstotne točke manj) je takih, ki situacijo dojemajo kot "kritično, na trenutke kaotično". Četrtina situacijo dojema kot sprejemljivo, kot normalno glede na nove razmere pa jo ocenjuje 15 odstotkov anketiranih. Kljub temu večina anketiranih trenutno stanje kot pred dvema tednoma še vedno dojema kot neprijetno in utrujajoče.

Bolj negativno kot ob pretekli meritvi tako situacijo dojema več kot polovica vprašanih, dve tretjini pa situacija skrbi. Delež zaskrbljenih je sicer že od junija lani nad 60 odstotki. Prav tako 60 odstotkov skrbi dolgotrajnost situacije. Raste pa delež prebivalcev, ki poznajo nekoga iz najožje okolice, ki je imel potrjeno okužbo. Takih je v tokratni meritvi polovica.

Da so se že cepili ali se nameravajo, je tokrat odgovorilo 57 odstotkov vprašanih, med katerimi je približno odstotek že cepljenih. Zagotovo bi se tokrat cepilo 32 odstotkov anketiranih, kar je štiri odstotne točke več kot pred dvema tednoma. Za odstotek se je povečal delež tistih, ki se bodo verjetno cepili. Takšnih je trenutno četrtina. Da se zagotovo ne bodo cepili tokrat odgovarja manj kot petina vprašanih, slaba četrtina pa, da se verjetno ne bodo cepili.

Valicon je javnomnenjsko raziskavo #Novanormalnost opravil med 18. in 22. februarjem na reprezentativnem vzorcu 511 oseb.