A. B. | 3. 4. 2022, 23:34

Znan NOVI predsednik madžarske vlade: "Ta zmaga se vidi z Lune, iz Bruslja pa sploh"

Viktor Orban in Péter Márki-Zay.

Profimedia/fotomontaža

Je Viktorju Orbanu uspelo obdržati premierski stolček? 

Orban je nekaj pred 23. uro razglasil zmago. Malo pozneje je opozicijski vodja Peter Marki-Zay priznal poraz. Po več kot 80 odstotkih preštetih glasov kaže, da bo imel Fidesz v 199-članskem parlamentu 135 sedežev, opozicija pa 57, poročajo tiskovne agencije.

Volišča po Madžarskem so se sicer zaprla ob 19. uri, vzporednih volitev pa ni bilo, piše MMC. Do 18.30 je glasovalo skoraj 68 odstotkov volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot pred pred štirimi leti, ko je prepričljivo zmago slavil Viktor Orban, ki madžarsko vlado vodi od leta 2010. Štetje glasov še poteka, a preliminarni rezultati, ki jih je objavil državni volilni urad, kažejo na odločno Fideszovo zmago.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je medtem za N1 Slovenija povedal, da morebitna izguba dvotretjinske večine v parlamentu ne bo prinesla pretresljivih sprememb. "Že 51 odstotkov je več kot dovolj, da odločno vodimo državo," je dejal.

Ankete so za izid parlamentarnih volitev na Madžarskem, na katerih se je dosedanji, 58-letni madžarski premier Viktor Orban potegoval že četrtič, napovedale tesen izid. Po poročanju Dnevnika je bilo iz strani državljanov mogoče napovedati tudi preobrat, ki bi na čelo vlade postavil opozicijsko stranko pod vodstvom Petra Marki-Zaya.

A Marki-Zay-u državljani niso izkazali dovoljšnje podpore, zato madžarski premier ostaja Viktor Orban in njegova stranka Fidesz. Po poročanju N1 je v uradni izjavi povedal: "Ta  zmaga se vidi z Lune, iz Bruslja pa sploh!"

Fidesz in njegova satelitska krščanskodemokratska stranka KDNP naj bi osvojila dobrih 55 odstotkov glasov. Združena opozicija, ki jo vodi Peter Marki-Zay, pa 32,6 odstotka glasov. Nadalje, nacionalistična stranka Moja domovina naj bi prejela manj kot sedem odstotkov, navaja N1. 

Že eno uro pred koncem preštevanja glasovnic je novinarka N1, Katja Miklavcic na svojem Twitter profilu objavila, da se vladajoči koaliciji obeta "odločna zmaga". Takoj za tem pa že tole ...



Orbanova stranka je na zadnjih volitvah zmagala s prepričljivo večino, prav na teh, leta 2018, je ta zmagal z 48 odstotki glasov. Na letošnjih volitvah je do pol sedme ure zvečer glasovalo skoraj 68 odstotkov volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot pred pred štirimi leti, ko je prepričljivo zmago slavil Viktor Orban. Ta madžarsko vlado vodi od leta 2010, piše N1. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord