9. 6. 2017, 08:25 | Vir: STA

Ljutomer: Skladišča z odpadnimi svečami ni uspelo rešiti niti 300 gasilcem!

Tamino Petelinšek/STA

V četrtek zvečer je zagorelo v skladišču podjetja Eko Plastkom v Ljutomeru. Ogenj je popolnoma uničil stavbo, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin. Pri gašenju je sodelovalo okrog 300 gasilcev, večjega onesnaženja pa naj požar ne bi povzročil.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je ogenj zajel stavbo v velikosti 80 krat 25 metrov, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin, ter jo popolnoma uničil. Pri gašenju požara je sodelovalo 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez z okoli 300 gasilci.

Poveljnik ljutomerskih gasilcev in vodja intervencije Miroslav Hunjadi je za STA povedal, da so požar že lokalizirali, še vedno pa gasijo manjša žarišča. O tem, ali bi lahko kakorkoli ogrožal okolje, ni želel ugibati, je pa povedal, da so o dogodku preko civilne zaščite obvestili pristojne službe, ki bodo preverile stanje. Po drugi strani pa je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen v okviru današnje seje državnega zbora omenila tudi četrtkov požar v podjetju Eko Plaskom v Ljutomeru, med drugim pa naj bi bila po njenih informacijah s penami in parafini onesnažena reka Ščavnica.

S Policijske uprave Murska Sobota pa so sporočili, da je v obrtni coni v Ljutomeru iz za zdaj še neznanega vzroka zagorela hala. 

Podjetje Eko Plastkom se sicer ukvarja s sortiranjem in predelavo odpadnih nagrobnih sveč, ostale vrste sveč pa ustrezno izločijo in predajo zbiralcem za nadaljnjo predelavo.

Kot je razvidno s spletne strani podjetja z devetimi zaposlenimi, nagrobne sveče predelajo v uporabno surovino in pridobljene materiale vrnejo nazaj v proizvodnjo. Med drugim tržijo predelan parafin in PVC plastiko ter odpadne kovine.

Podjetje je v lasti družb Finakos in Saubermacher ter nekaterih fizičnih oseb. Direktor družbe Marjan Gulič za zdaj za STA ni želel ugibati o vzrokih požara, niti o tem, kolikšna bo škoda ter kakšne bodo posledice požara, saj so za to pristojni drugi organi. Je pa povedal, da je za podjetje vse skupaj velika katastrofa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.