17. 9. 2020, 19:01 | Vir: STA

LMŠ napoveduje interpelacijo Pivčeve

Profimedia

LMŠ bo v ponedeljek v postopek DZ vložila interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu. Interpelacijo so poslali v sopodpis vsem poslanskim skupinam.

Kot so v pisnem sporočilu navedli v LMŠ, je v rokah vseh 90 poslank in poslancev odločitev, "kako visoko bomo postavili etične standarde ravnanja politike". "Naj ne bodo še niže od minimalnih," so pozvali.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se je v zadnjih mesecih znašla pod plazom očitkov zaradi plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi. Zato je tudi pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije.

Zaradi vseh očitkov je zavrelo v njeni stranki DeSUS, ki jo je vodila od januarskega kongresa. Pivčeva je izgubila zaupanje poslanske skupine in dela stranke, minulo sredo pa na izvršnem odboru stranke tik pred sejo sveta, ki bi verjetno glasoval o njeni razrešitvi, odstopila z mesta predsednice stranke.

Poslanci DeSUS je ne želijo več niti na mestu ministrice za kmetijstvo. A je začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar po ponedeljkovem koalicijskem srečanju dejal, da je vprašanje, ali je do novembrskega kongresa stranke smiselno iskati novo ime za vodenje tega ministrstva, če ne bi bilo posebnega dodatnega razloga, da bi takoj moralo priti do spremembe. Trenutno ne iščejo zamenjave zanjo, je pojasnil.

Prav tako v ponedeljek po Gantarjevih navedbah niso govorili o tem, ali bo razrešitev Pivčeve predlagal premier Janez Janša. "Predvsem pa je treba imeti za vsako potezo ustrezne rešitve. V tem trenutku mi vseh odgovorov na to nimamo," je priznal Gantar.

Ob interpelaciji Pivčeve se tako odpira zlasti vprašanje ravnanja poslancev DeSUS

Koalicijska pogodba sicer določa, da poslanci koalicije ne podpirajo interpelacij, a je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša za STA že ocenil, da bodo glede na razpoloženje med njihovimi poslanci ti interpelacijo najbrž podprli.

Pivčeva je še vedno tudi podpredsednica vlade. Premier Janez Janša je v pogovoru za Novo24TV dejal, da je vprašanje, kdo bo opravljal to funkcijo, zamrznjeno do kongresa DeSUS. Tedaj bo znano, kdo bo novi predsednik ali predsednica stranke. Pivčeva namreč napoveduje vnovično kandidaturo.

Pivčeva se je sicer že pred nastopom funkcije predsednice DeSUS znašla v aferi SRIPT, v kateri se je morala zagovarjati pred očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, pri katerem je sodelovala še kot državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.