21. 9. 2020, 13:36 | Vir: STA

LMŠ, SD, Levica in SAB vložile interpelacijo Pivčeve

Tamino Petelinšek/STA

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so danes vložile interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu. Gre zlasti za plačila njenih obiskov po državi in afero SRIPT.

Interpelacijo je pripravila in v sopodpis drugim strankam poslala LMŠ. Podpisale so jo še tri opozicijske stranke, medtem ko je kljub nekaterim ugibanjem ni sopodpisala koalicijska DeSUS. Tudi ta stranka namreč Pivčeve, ki je nedavno odstopila z mesta predsednice DeSUS, ne želi več niti na mestu ministrice za kmetijstvo.

V DeSUS pričakujejo, da do interpelacije sploh ne bo prišlo, če pa bo, jo bodo najverjetneje podprli. A skupaj z njihovimi poslanskimi glasovi imajo podporniki interpelacije 44 glasov, dva premalo za ministričino razrešitev.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na novinarski konferenci poudaril, da te interpelacije niso namenjene rušenju vlade. Z interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, ki jo je sicer uspešno prestal, in Pivčeve, ki jo LMŠ pričakuje na redni novembrski seji DZ, opozarjajo na to, "da se v Sloveniji spreminja ustroj države in dogajajo stvari, ki niso ok".

"Ne gre za ideologijo, ampak za to, da se podsistemi v družbi preoblikujejo tako, kot ga vidi SDS. Da se vsi mehanizmi nadzora umaknejo, da se zaščiti prvorazredne in prijatelje. Predvsem gre za moč, vpliv in denar," je prepričan Golubovič.

Po njegovih ocenah se preko Pivčeve kaže vzorec delovanja te vlade, da so zakoni, ustava in podzakonski akti zanje le priporočilo, in ne obveza.

Pisci interpelacije so uvodoma spomnili, da so mediji v zadnjih tednih razkrili več dogodkov, ki kažejo na ponavljajoč se vzorec spornih ravnanj Pivčeve. "Kot kaže, je ministrica pri svojem delovanju storila več nepravilnosti, kršila zakon, hkrati pa ravnala netransparentno, saj je javnosti namenoma prikrivala dejstva, ki so v javnem interesu. Pivčeva ni ravnala nepravilno zgolj v zadevi SRIPT, ampak tudi v drugih primerih. Številne afere mečejo 'temno luč' na njeno ministrsko delo in integriteto," so navedli.

Tako so v interpelaciji povzeli očitke, ki na Pivčevo letijo v zadnjih mesecih, zlasti glede plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, ko je službene obveznosti prepletala z zasebnim življenjem.

Ravnanja Pivčeve, povezana z njenim dvodnevnim zasebno-službenim obiskom na Krasu (Vinakras) ter nastanitvijo v izolskem hotelu Marina, pa tudi njena "ponavljajoča se zatekanja k izmuzljivim in spreminjajočim se utemeljitvam, ki jih ne uspe (ali ne more) podpreti z dokazi", so po ocenah vlagateljev interpelacije najmanj vzorčni primer oblastniške arogance. Ob tem ugotavljajo, da ministrica svojih dvojnih meril oziroma "dojemanja lastne prvorazrednosti" niti ne skriva.

Projekt SRIPT

V interpelaciji so izpostavljeni tudi očitki v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT, ki se jih je sicer otepala že lani, v času vlade Marjana Šarca.

Spomnili so, da je glede tega v postopku zoper ministrico Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da je ministrica tako v času, ko je opravljala delo državne sekretarke v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot tudi v času ministrovanja, trikrat kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Najprej s tem, ko KPK ni prijavila raziskovalnega dela v Znanstveno-raziskovalnega centra Bistra Ptuj in je poleg opravljanja funkcije opravljala še delo pri tem projektu. Leta 2018 je prejela 35.000 evrov bruto za sodelovanje pri projektu SRIPT za dela, ki jih po ugotovitvah ministrstva ni v celoti opravila in za katera ni predložila ustreznih dokazil, so povzeli v interpelaciji.

Kot je spomnil Golubović, je Šarec ob opozorilih KPK napovedal pogovor s Pivčevo po januarskem kongresu DeSUS, a je kmalu zatem odstopil s položaja predsednika vlade.

Ob tem pa je Golubović ponovil, da gre zlasti za to, da se pri Pivčevi vzorec nespoštovanja zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ponavlja vseskozi, kar je na funkcijah.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je prepričan, da je ministrica eden od simptomov, kar predstavlja ta vlada, "po eni strani simptom arogance politične elite, ki je popolnoma odtujena od ljudi". Najbolj eklatanten je po njegovem mnenju primer SRIPT, kjer je zaslužila za več kot tri leta minimalne plače, za to pa ni naredila nič, to pa se ji zdi upravičeno.

"To je način mišljenja te vlade: da jim vse pripada, da so nad zakoni in se lahko požvižgajo na to, da se veliko ljudi v državi ne strinja z njihovim početjem," je dejal Vatovec. Po njegovem mnenju je skupni imenovalec premier Janez Janša, ki kot pentlja poveže vse te prakse.

Tudi po ocenah poslanca SD Franca Trčka si ta vlada predstavlja, da lahko počne kar koli. "To telenovelo interpelacije že tretji mesec snema ekipa treh režiserjev: Janša, Pivec, poslanska skupina DeSUS. Skrajni čas je, da DZ prevzame režijo in to telenovelo konča," je dejal Trček. Pivčeva je po njegovem mnenju šolski primer tega, kaj funkcionar ne sme početi.

Predlagatelji interpelacije so še spomnili, da Pivčevi ne zaupajo več niti njeni strankarski kolegi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.