25. 10. 2020, 15:34 | Vir: STA

Logarjeva: Ocenjujemo, da je pozitiven eden na 50 prebivalcev

Tamino Petelinšek/STA

V soboto se je sicer v bolnišnicah zdravilo 508 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 71 potrebovalo intenzivno nego, kažejo podatki ministrstva za zdravje. V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 121 bolnikov s covidom-19, 25 se jih zdravi na intenzivni negi, je pojasnila infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Mateja Logar.

Pozvala je, naj se prebivalci med prihajajočimi prazniki ne družijo s širšo družino, saj bodo tako imeli večje število kontaktov.

"Virusa je veliko. Ocenjujemo, da je pozitiven eden na 50 prebivalcev, zato je tudi velika verjetnost, da se okužimo, večja," je pojasnila Logarjeva.

Pozvala je tudi k upoštevanju preventivnih ukrepov. Prebivalcem pa svetuje še, da če se za obisk pokopališč vseeno odločijo, naj se držijo čim bolj zase in se potem čim hitreje vrnejo v domače okolje.

Zaradi epidemiološke situacije je v soboto minister za zdravje Tomaž Gantar tudi prekinili izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za bolnika. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa.

Tudi strokovni svet UKC Ljubljana je ocenil, da izvajanje nenujnih storitev ni varno.

"Ker je okužen eden od 50 ljudi, so zboleli številni zaposleni v zdravstvu. Tudi bolnikom, ki prihajajo na obravnave, pa ni bilo več mogoče zagotoviti popolne varnosti. Bolniki, ki nimajo napotnice s stopnjo nujno ali zelo hitro, bodo v naslednjih dneh poklicani, triažo bodo opravili po telefonu in bodo po potrebi predhodno obravnavani. Sicer pa bodo dobili nove datume," je pojasnil Poklukar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.