A.B. | 9. 12. 2021, 10:06

Janković omogočil pitje 'kuhančka', Logarjeva se drži za glavo: tako ga je pograjala

Tamino Petelinšek/STA

Včeraj je Slovenija z zanimanjem spremljala, kako je ljubljanski župan Janković zaobšel vladni odlok in zopet odprl ljubljanske hiške, ki ponujajo hrano in pijačo - potem, ko se je že zdelo, da bo v Ljubljani letošnje praznično rajanje pospremljeno zgolj z merico kostanja ali dvema. Po včerajšnjem poročanju N1 je dejal, da je pojasnilo Mateje Logar, vodje strokovne skupine za Covid-19, o tem, zakaj kostanj DA, kuhano vino pa NE, preprosto nerazumljivo. A kot kaže, Logarjeva deli enako mnenje o njegovi odločitvi in odprtju ljubljanskih stojnic. ''To je žalostno,'' mu sporoča. 

''Žalostno je, da v Ljubljani občinski svetniki in župan ne razumejo, da je epidemija za vse in da to vpliva na potek epidemije. Glede na to, da so se odločili, da je to dejavnost, ki sodi med tržnice, pa je moje vprašanje, ali so upoštevali tudi, da je predpisano delovanje tržnic od 6. do 14. ure, kot piše na spletni strani,'' je sinoči za TV Slovenija dejala vodja strokovne skupine za Covid-19, Mateja Logar. Svoje mnenje o tem, da ne razume Jankovićeve odločitve, je podkrepila z besedami, da je takšno dejanje pravzaprav v posmeh vsem zdravstvenim delavcem, ki se že tako dolgo trudijo zajeziti pandemijo. ''Gre za posmeh vsem, ki se trudimo obvladati epidemijo, za posmeh vsem zdravstvenim delavcem, ki v covidnih enotah delajo že dobre tri mesece brez pravega dopusta in v posmeh vsem bolnim in njihovim svojcem,'' je dodala. 

Spomnimo, ljubljanski župan Zoran Janković je 4. decembra na svoji uradni Facebookovi strani delil video, v katerem je izrazil svoje obžalovanje, da se bodo morale hiške ob Ljubljanici z gostinsko ponudbo zaradi vladnega odloka do nadaljnjega zapreti. 

Kot kaže, pa je kmalu po objavi začel iskati rešitev mimo vladnega odloka, kar mu je včeraj tudi uspelo. Novica, da bo na ljubljanski tržnici možno kupiti kuhano vino in hrano, je kot blisk napolnila strani vseh slovenskih medijev, Janković pa je za N1 včeraj povedal, da je razlaga Logarjeve o tem, zakaj so hiške s prodajo kostanja lahko odprte, tiste, ki ponujajo kuhano vino in drugo hrano pa morajo biti zaprte, popolnoma nerazumljiva. Spomnimo, Logarjeva je povedala, da se ljudje ob tem, ko jedo kostanj, ne zbirajo, temveč hodijo in jejo - kar ni problematično, medtem, ko je zbiranje ob pitju kuhanega vina lahko že precej bolj ogrožujoče za nadaljnje širjenje virusa. 

Iz MOL-a pa so na to izjavo vrnili žogico: izrazili so, da je nesprejemljivo, da na ljubljanski tržnici ne bi bilo mogoče prodajati stvari, ki jih ponudniki prodajajo vse leto. V to kategorijo se po njihovih besedah uvrščata tudi odprta kuhinja in prodaja tekstila, ker naj ne bi spadali pod sejemsko, temveč tržnično prodajo. 

Gostincem na Pogačarjevem trgu v središču Ljubljane so zato omogočili prodajo, obenem pa so pozvali k spoštovanju epidemioloških ukrepov, ohranjanju varnostne razdalje ter odločitvi za cepljenje proti Covidu-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.