19. 11. 2018, 13:07 | Vir: STA

Lokalne volitve: Med izvoljenimi župani je 11 odstotkov žensk

Profimedia

Med 156 župani, ki so bili izvoljeni v nedeljskem prvem krogu lokalnih volitev, je 17 žensk oziroma slabih 11 odstotkov. Med 112 kandidati, ki se bodo v 56 občinah pomerili v drugem krogu, pa je žensk le osem oziroma dobrih sedem odstotkov. Najmlajši izvoljeni župan šteje 28 let, titulo najstarejšega pa si delita dva 75-letnika.

Župan Preddvora je postal 28-letni Rok Roblek, ki je kandidiral s podporo volivcev. Mlajše generacije je še nekaj izvoljenih županov, med njimi David Klobasa iz NSi, ki se je na županski stolček v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah zavihtel malo pred 30. rojstnim dnem.

Titulo najstarejšega župana pa si delita dva 75-letnika. V Rogašovcih bo občino še naprej vodil dolgoletni župan Edvard Mihalič, ki je sicer na volitvah nastopil s podporo volivcev. Kot kandidat SD pa je bil ponovno izvoljen Anton Kovše, ki občino Podvelka vodi že vse od njene ustanovitve leta 1994.

Med ženskami, ki so v nedeljo osvojile županske stolčke, ni nobene, ki bo prevzela krmilo ene od mestnih občin. To lahko uspe le kandidatki SD Nuški Gajšek, ki se bo na Ptuju v drugem krogu pomerila z nekdanjim županom Štefanom Čelanom.

V tokratnem prvem krogu volitev je bilo sicer izvoljenih več žensk kot pred štirimi leti. Takrat jih je bilo med 158 izvoljenimi v prvem krogu 11, kar je predstavljalo nekaj manj kot sedem odstotkov, tokrat pa je med 156 izvoljenimi župani 17 žensk ali skoraj 11 odstotkov.

Pred štirimi leti je bilo nato v drugem krogu izvoljenih še pet žensk, kar pomeni, da so v minulem mandatu 16 od 212 slovenskih občin vodile županje.

Tudi na volitvah leta 2014 se je sicer delež žensk med župani v primerjavi s prejšnjimi volitvami povečal. Leta 2010 je bilo namreč v obeh krogih skupaj izvoljenih le deset županj od skupaj 198.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ