23. 5. 2021, 18:11 | Vir: STA

Lovci beloruske vojske prisilili Ryanairovo letalo k pristanku in aretirali opozicijskega novinarja

profimedia

V Belorusiji so po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Pred tem je beloruska vojska prisilila civilno letalo, ki je letelo čez Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Na dogodek so se že odzvali v Litvi, Nemčiji, Avstriji, na Poljskem, Franciji in v EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je tako zahteval takojšnjo izpustitev Protaseviča, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Takojšno pojasnilo glede pristanka letala letalske družbe Rynair in domneve aretacije novinarja je zahtevala tudi Nemčija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prisilni pristanek letala je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA kritizirala tudi Avstrija. APA ob tem dodaja, da so na letalu tudi avstrijski državljani.

Odzval se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zahteval, da morajo vsi potniki nemudoma nadaljevati pot. Belorusijo je tudi opozoril, da bo odgovorna za usodo leta, ki je bil preusmerjen v Minsk. "Beloruska vlada odgovarja za varnost vseh potnikov in letal," je tvitnil Borrell.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je aretacijo Protaseviča označil za "dejanje državnega terorizma". Morawiecki je na Twitterju še objavil, da je predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela zaprosil, da bi v ponedeljek v Bruslju na ravni EU govorili tudi o "takojšnjih sankcijah proti Belorusiji". Dodal je, da aretacija "ne more ostati nekaznovana".

Dogodek je kot nesprejemljivega obsodila tudi Francija ter pozvala k odločnemu in enotnemu evropskemu odzivu. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je belorusko preusmeritev letala družbe Ryanair označil za nesprejemljivo. "Močan in enoten odziv Evropejcev je nujen," je zapisal na Twitterju.

Protasevič je bil na letalu letalske družbe Ryanair, ki je bilo na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilnius.

Lovci beloruske vojske so prestregli letalo Rynaira, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. Skupno je bilo na letalu 123 potnikov, ki po navedbah dpa čakajo, da bodo lahko nadaljevali pot.

Ryanair je potrdil incident. Posadko na letalu so beloruske oblasti opozorile na morebitni varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska, so sporočili iz letalske družbe. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega. "Ryanair je obvestil ustrezne nacionalne in evropske agencije za varnost in varnostne agencije ter se iskreno opravičujemo vsem prizadetim potnikom za to obžalovanja vredno zamudo, ki je bila izven nadzora Ryanaira," je še zapisano v izjavi.

Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaseviča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protasevič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje.

Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaseviča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord