14. 11. 2019, 13:28 | Vir: STA

Lučka Kajfež Bogataj: »Kar se je zgodilo Izoli, je vreme, drugo pa so podnebne spremembe.«

Tamino Petelinšek/STA
Lučka Kajfež Bogataj: »Kar se je zgodilo Izoli, je vreme, drugo pa so podnebne spremembe.« (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Posamične naravne nesreče, denimo naraslega morja v Izoli ta teden, ne moremo pripisati podnebnim spremembam. Na dogajanje namreč vedno vpliva več dejavnikov, vreme pa je spremenljivo. Je pa posledica podnebnih sprememb večja pogostost takih pojavov, pojasnjuje klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Posamična naravna nesreča je vedno kombinacija več dejavnikov in je ne moremo pripisati podnebnim spremembam. "Če pa pogledamo visoke vode v zadnjih 30, 40 letih in ugotovimo, da je bila frekvenca večja, takrat to pripišemo podnebnim spremembam," je ob robu posveta o podnebnih spremembah v DZ dejala Kajfež Bogatajeva.

Dejansko meritve kažejo, da je dvig morske gladine za 10 centimetrov že prispeval k večji pogostosti poplav in nekoliko višji ravni poplavnih voda.

Sam splet dogajanja v sredo na Obali pa so narekovali tudi veter, pritisk in drugi dejavniki, je pojasnila.

Ukrepi za prihajajoče spremembe

V današnjem posvetu v DZ je bilo med ključnimi področji prilagajanja na podnebne spremembe izpostavljeno prostorsko načrtovanje. "Ravno na obalnih območjih, na območjih plazov, rednih poplav, moramo popraviti prostorsko politiko," je poudarila klimatologinja.

Na poplave na Obali se je odzval tudi predsednik DZ Dejan Židan, ki je spomnil, da se tudi s takojšnjim ukrepanjem ne moremo več izogniti določenim posledicam podnebnih sprememb, ampak se je nanje treba prilagoditi.

"Gladina voda se bo še dvigovala, kar bo vplivalo tudi na življenje v naših obmorskih krajih. Na konkretnih lokacijah se bomo morali konkretno prilagoditi," je dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.