23. 9. 2020, 13:13 | Vir: STA

Lukašenko na skrivaj prisegel za šesti mandat

Xinhua/STA

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes prisegel za šesti zaporedni mandat na čelu Belorusije, poročajo tamkajšnji državni mediji. Slovesnost, na kateri je prisegel, ni bila vnaprej napovedana.

Beloruska tiskovna agencija Belta je poročala, da je Lukašenko prisegel v beloruskem jeziku z desno roko na ustavi. Fotografije z dogodka ni objavila.

Po navedbah tiskovne agencije je bilo na slovesnost v palači neodvisnosti v Minsku povabljenih več sto ljudi. Dogodek ni bil vnaprej napovedan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na slovesnosti je pred približno sto gosti dejal, da je poskus revolucije v državi propadel. "To je naša skupna zmaga," je dejal. "Nismo le izvolili predsednika države. Ubranili smo svoje vrednote, svoje mirno življenje, suverenost in neodvisnost," je povedal.

"Moč beloruske vlade izhaja iz dejstva, da niti v najtežjih časih ni opustila svoje politike socialno usmerjene države," je še dejal Lukašenko na slovesnosti. "Podpora upokojencem, velikim družinam, socialno ranljivim slojem družbe bo ostala načelo beloruske usmeritve v vseh okoliščinah," je dodal na slovesnosti, ob robu katere so znova potekali protesti.

Tabor opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki trdi, da je dejanska zmagovalka volitev, je Lukašenkovo prisego označil za nelegitimno. Vsakdo je lahko predsednik, so zapisali v sporočilu za javnost: "Vzameš ustavo, položiš nanjo roko, nekajkrat ponoviš 'prisežem', podpišeš list, na katerem piše 'jaz sem predsednik', in ga vtakneš v žep."

Lukašenko je prisegel po sporni zmagi na predsedniških volitvah 9. avgusta. Po navedbah volilne komisije je dolgoletni voditelj, ki državo s trdo roko vodi že 26 let, prejel več kot 80 odstotkov odstotkov glasov.

Opozicija po drugi strani trdi, da so bile volitve prirejene. Po volitvah so izbruhnili množični protesti proti režimu.

Evropska unija je sporočila, da beloruske volitve niso bile ne svobodne ne pravične.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.