14. 9. 2020, 07:22 | Vir: STA

Lukašenko v Moskvo po podporo in pomoč k Putinu

profimedia

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se bo danes v Rusiji na kriznih pogovorih srečal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, ki je bil edini, ki mu je izrazil podporo. A ta podpora ni tako odločna, kot se je morda pričakovalo in mnogi v Belorusiji zato upajo, da bo Putin skušal prepričati Lukašenka, naj se umakne iz politike.

"To bo delovni obisk s pogovorom s predsednikom Putinom," je v petek napovedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Uvodni del bo javen, ne bo pa novinarske konference, je dodal. Na srečanju v Sočiju se bosta pogovarjala o strateškem sodelovanju med državama.

Lukašenko bo tako prvič od spornih predsedniških volitev 9. avgusta zapustil državo. Putin je po volitvah čestital 66-letniku za zmago, ponudil pa mu je tudi vojaško pomoč, če bi bilo to nujno potrebno. Obenem pa je Putin množične proteste komentiral z besedami, da imajo ljudje pravico povedati svoje mnenje.

Predsednika sta se v preteklem mesecu večkrat pogovarjala po telefonu, pogovore pa bosta danes nadaljevala še iz oči v oči.

Številni v Belorusiji sicer upajo, da bo Putin morda prepričal Lukašenka, naj odstopi. Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je mnenja, da ruska podpora Lukašenku slabi.

"Vidim, da ga Putin podpira, ampak ne zelo aktivno," je v petek povedala za poljski časnik Rzeczepospolita.

V Belorusiji potekajo protesti že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih znova zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko. Lukašenkov režim jih skuša zatreti s silo. Več tisoč ljudi so zaprli, številne so grobo pretepli, nekateri so bili tudi ubiti.

Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem mnenju je zmagovalka opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je zbežala v Litvo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.