24. 1. 2008, 16:33 | Vir: Playboy

Luknjasti Algarve

Aleš Fevžer

Jug Portugalske je trenutno pravi hit med poslovneži, ki kupujejo nepremičnine za svoj ali tuj račun. Dežela, ki je od nekdaj živela od pridnih rok poljedelcev in spretnosti ribičev, je z vstopom v EU postala izredno privlačen turistični magnet. S pojavom nizkocenovnih letalskih prevoznikov je konec tedna v lastni vili na Algarveju laže in hitreje dostopen kot vožnja na podeželski vikend!

lasti če bi radi uživali v pristni domači hrani in igrali golf tudi pozimi, ko je večina igrišč po Evropi zaradi mraza zaprtih. Portugalska, ki je bila od nekdaj nekakšna majhna, nesposobna sestra Španije, se je v zadnjih letih zbudila iz sna in dohiteva veliko sosedo z naglimi koraki. Potem ko so tuji investitorji pokupili in pozidali vsak kotiček Coste del Sol in vse razpoložljive parcele na sredozemskih otokih, so se začeli ozirati naokrog.

Zaradi ugodnega podnebja in čarobnosti Atlantskega oceana je prav Algarve postal najbolj priljubljena točka, kjer nova luksuzna naselja rastejo kot gobe po dežju. Nepremičninska podjetja tekmujejo med seboj, katero bo morebitnim kupcem ponudilo lepši košček zemlje s pogledom na morje, vrhunskim golfiščem, teniškim kompleksom in masažnimi centri, ki razvajajo goste do onemoglosti. Prav vsi pa se skušajo približati standardom, ki jih je postavil Vale do Lobo, najstarejše, največje in najbolj prestižno naselje na Algarveju.

Temeljne kamne zgodbe o uspehu sta leta 1962 položili angleški multinacionalki Trusthouse Forte in Costain, zato je v strukturi lastnikov še vedno več kot polovica državljanov z Otoka. Prve vile, luksuzni hotel Meridien Dona Filipa s petimi zvezdicami in igrišče za golf, ki ga je projektiral sir Henry Cotton, trikratni zmagovalec British Opna, so bili nared, še preden so leta 1971 odprli mednarodno letališče v Faru.

Idilično življenje skozi vse leto je počasi, a vztrajno privabljalo nove kupce, predvsem golfiste, ki so po letu 1972 uživali na kar 27 igralnih poljih. Vseeno pa po revoluciji, ki je zamenjala režim na Portugalskem, podjetju ni šlo najbolje, dokler ga ni leta 1977 kupil nizozemski draguljar Sender van Gelder.

Zgodba o uspehu traja že 27 let in tudi za prihodnost se ni bati. V prihodnjih petih letih bodo investicije presegle 500 milijonov evrov, 1200 zasebnim vilam pa se bodo pridružile še nove, saj že prodajajo zemljo na posestvu Vale do Lobo III. Posestvo je mesto v malem, saj ima vso komunalno infrastrukturo, ki zaposluje več kot 3000 delavcev.

Po površini je Vale do Lobo trikrat večji od monaške kneževine. Lastniki vil uživajo na svojih vrtovih in večnadstropnih stavb sploh ni dovoljeno graditi.

Med lastniki je veliko svetovno znanih poslovnežev, športnikov in umetnikov, ki imajo tukaj drugi dom ali vsaj poletno rezidenco. Bogataši obožujejo življenje ob morju, saj sproščujoči vpliv sonca, valov in peska blagodejno deluje na njihovo počutje. In na njihov ego, ki mora biti vedno v središču pozornosti. Zato tudi tu vidite prestižne športne avtomobile in jadrnice ter jahte v bližnji marini Vilamoura.

Golf kot prvi šport

Algarve je idealen kraj za vse vrste športnih aktivnosti, a daleč pred vsemi je golf. Kar 27 igrišč je na voljo turistom, ki predvsem med evropsko zimo radi zamenjajo nemška, švedska in švicarska mesta s sončnimi dnevi na jugu Portugalske. Tudi lansko evropsko nogometno prvenstvo je bilo dobra priložnost za športno turistično promocijo, saj so v Faru zgradili nov nogometni stadion, pa čeprav obe najboljši moštvi iz pokrajine igrata komaj v tretji ligi.

Vale do Lobo ponuja svojim gostom 25 različnih športov, med katerimi sta najbolj priljubljena golf in tenis. Teniška akademija ima 14 igrišč in moderno telovadnico s kardiovaskularnimi napravami, ki pomagajo pri pripravah vrhunskih športnikov. Poleg VIP-turnirjev za goste in poslovne partnerje pritegne največ gledalcev vsakoletni Senior Tour teniških profesionalcev, na katerem igrajo Becker, Edberg, Wilander, McEnroe, Stich, Muster in druga velika upokojena teniška imena ATP Toura.

Mnogi izmed njih se radi pomerijo tudi na zelenicah obeh igrišč, ki so ponesle slavo Vale do Lobo v svet. Zahtevnejše in daljše se imenuje Royal Golf Course (par 72, dolžina 6059 metrov) in je že bilo prizorišče Odprtega prvenstva Portugalske 2002 z vsemi najboljšimi evropskimi profesionalnimi igralci golfa. Krajše, a zato zelo slikovito igrišče pa je Ocean golf Course (par 71, dolžina 5815 metrov), ki je nastalo z združitvijo prvotnih igrišč, ki jih je projektiral sir Henry Cotton. Njegova igralna polja potekajo ob obali in so izpostavljena vetru, tako kot na links igriščih v Veliki Britaniji ali na Škotskem. Po njegovi smrti je načrt za zadnjih devet igralnih polj in ureditev dveh samostojnih igrišč narisal ameriški golfski arhitekt Rocky Roquemore, ki je upošteval želje in načrte predhodnika.

1. Royal Golf Course

Majhno parkirišče sredi naselja daje slutiti, da živi večina igralcev v naselju in se pripelje do klubske hiše z majhnim avtobusom ali pa pride celo peš. Kraljevsko igrišče je speljano med vilami, ki so skrbno skrite za vrtovi. Največ dela v naselju imajo vrtnarji, čistilci bazenov in drugi mojstri, saj nihče od lastnikov teh del ne opravlja sam. Brezhibno postrižene čistine, predvsem pa urejene zelenice so za vsakega golfista svojevrsten izziv. Za igranje je potreben dokaz, da je vaš hendikep najmanj 27 (moški) in 35 (ženske), zato je golfska izkaznica obvezen dokument pri obisku.

Prvih devet lukenj poteka v notranjost naselja in se po razgibanem terenu konča ob majhni restavraciji, kjer lahko igralci izmenjajo prve vtise. Še posebej, ker je deveta zelenica na otoku (par 3, dolžina 155 metrov) zelo majhna in je treba imeti za dober rezultat tudi malo sreče. Drugih devet lukenj se ves čas spušča nazaj proti morju, kamor igralce končno pripelje 16. igralno polje. Že z odbijališča se lepo vidi Atlantik, ob levi strani pa luksuzne vile s pogledom na zelenico in naslednje igralno polje, ki velja za najlepše na Portugalskem.

Z odbijališča je namreč treba žogico udariti prek rdečih pečin na zelenico, ki je varovana z velikimi peščenimi ovirami. Pred udarcem lahko z vrha dvajsetmetrskih pečin opazujete sprehajalce na peščeni plaži, ki radovedno čakajo, da bi videli vaš udarec. Igrišče se nato zopet obrne v notranjost in se mimo hotela Meridien Dona Filipa (zelenica 17. igralnega polja je tik ob njem) vrne do klubske hiše. Med prvim igranjem je golfist največkrat tako prevzet nad vso lepoto, da rezultat sploh ni pomemben, zato pa profesionalci igrišče uvrščajo med lažje na touru. Rekordno rundo je leta 2002 odigral Šved Friderik Jacobson s 64 udarci.

2. Ocean Golf Course

Kraljevsko igrišče je dovolj dolgo tudi za vrhunske turnirje, Ocean pa je namenjen užitkarjem. Ker je to igrišče krajše, je laže doseči dober rezultat, čeprav lahko veter ob morju precej nagaja pri udarcih proti zelenicam. Zato pa so nad razgledom navdušeni prav vsi, saj prav vsako igralno polje ponuja nekaj za dušo. Že s prve luknje, ki teče po hribu navzdol, je lep razgled na Atlantik, naslednje pa tečejo po hribu nazaj navzgor in igralcu se prikažejo čudovite vile tik ob igrišču. Sledi igranje v majhni laguni, kjer ni dreves in veter rad nagaja pri ocenjevanju razdalje. Peta in šesta luknja obkrožata jezero, zato je treba igrati previdno, in ko se igralec pri osmi luknji zopet povzpne v notranjost naselja, se mu odpre pogled na celotno obalo.

Drugih devet lukenj je še bolj privlačnih za oko, saj spet potekajo po hribu navzdol proti morju. Vsak del igrišča je skrbno urejen, zato rjavih zaplat požgane trave ne boste ugledali niti sredi poletne vročine. Štirinajsto igralno polje se konča tik pred plažo, naslednje pa teče vzporedno z njo. Poleti, ko je polna kopalcev, je težko ostati skoncentriran samo na igranje …

Koliko stane luksuz?

Vale do Lobo Real Estate poskrbi za vse želje lastnikov apartmajev in vil. Mnogi so prvič prišli kot hotelski gostje ali obiskovalci, pozneje kupili apartma, in ko je postal premajhen, storili naslednji korak z nakupom večjega. Osnovne cene so:

  • Garsonjera 213.000 evrov
  • Enosobni apartma 400.600 evrov
  • Dvosobni apartma 500.000 evrov
  • Trisobni apartma 600.000 evrov
  • Dvosobna vila v naselju 720.000 evrov
  • Vila z vrtom, bazenom, možnost lastnega načrta 1.300.000 evrov

Z nakupom nepremičnine pridobite tudi številne popuste pri športnih aktivnostih znotraj naselja. Najbolj zanimive so 15-letna možnost neomejenega igranja na obeh igriščih za 41.250 evrov za posameznika, 78.750 evrov za par in 123.750 za družinsko karto. Sicer je gren fee za 18 lukenj za zunanje obiskovalce 155 evrov (Kraljevo) in 140 evrov (Ocean), gostje naselja, ki svojo identiteto izkažejo s kartico, pa plačajo samo polovico. Vse druge cene (učne ure, žetoni za vadišče, najem opreme) so podobne kot na vseh drugih evropskih igriščih.

Privlačne so tudi cene sedemdnevnih teniških paketov, ki se razlikujejo glede na letni čas in sezono.

Najcenejši paket, ki vključuje najem apartmaja, 10-urno skupinsko vadbo, brezplačno uporabo igrišč, savne in telovadnice, rent-a-car, igranje golfa s 50-odstotnim popustom in družabne aktivnosti, je 549 evrov v nizki sezoni prek zime, 779 evrov spomladi in poleti ter 1109 evrov v juliju in avgustu, ko je zaradi poletnih počitnic v naselju tudi največ obiskovalcev.

Golfski paket s tremi nočitvami in tremi igrami na Royal golf Course ali Ocean Golf Course, zajtrkom, brezplačno uporabo teniških igrišč, savne in telovadnice ter veliko dodatnega družabnega programa stane med 399 in 499 evrov, odvisno od sezone.

Golfski paket s 7 nočitvami, 5 igrami na obeh igriščih, zajtrkom in dodatno ponudbo pa stane med 729 in 979 evrov na osebo.

TEKST & FOTO: Aleš Fevžer

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord